Bananowce należą do najstarszych roślin uprawianych na Ziemi. Ich praojczyzną jest południowa Azja. Istnieje około trzysta gatunków bananów, jednakże uprawia się zaledwie dwadzieścia. Generalnie banany dzielimy na te przeznaczone do gotowania i te za...
Bazylia przywędrowała do Polski w XVI w. prawdopodobnie z Włoch. Łacińska nazwa tej rośliny wywodzi się od greckiego słowa basilikos czyli król. Wierzono, iż tylko sam król powinien zbierać owe zioło, używając do tego tylko złotego sierpa. Natomiast ...
Większość zup w naszym menu występuje w postaci zagęszczonej. Niezagęszczony wywar z kurczaka lub kury nazywamy potocznie bulionem. Bulion przygotowany zostaje na bazie mięsno-warzywnej, do którą czasem wzbogaca także wołowina. Najczęstszym dodatkiem...
Powszechne jest przeświadczenie, że bułka tarta powstawać musi właśnie z bułek. Tymczasem rzeczywistość mija się trochę z tym stwierdzeniem, a do produkcji wspomnianego składnika równie dobrze posłużyć mogą suchary, biszkopty czy chleb. Najtańszym ro...
Cebula wydaje się być zwyczajnym składnikiem, jaki każdego niemal dnia wykorzystujemy w naszej kuchni. Niemniej jednak pod tą całą zwyczajną otoczką kryją się skarby, o których istnieniu nie mieliśmy nawet pojęcia. Na czym polega owa niezwykłość cebu...
Cukrem nazywamy produkt otrzymywany z buraka cukrowego lub trzciny cukrowej. Składa się prawie wyłącznie (ponad 99,7%) z chemicznej czystej sacharozy. W Polsce surowcem do produkcji cukru jest burak cukrowy. Jest to roślina dwuletnia, która w pierwsz...
Wydawać by się mogło, że cukier waniliowy jest przez nas używany każdego dnia. Desery, budynie czy ciasta, w każdym z przypadków sięgamy właśnie po ten popularny składnik. Tymczasem zdecydowana większość z nas w rzeczywistości nigdy owego cukru nie u...
Cukier waniliowy jest prawdziwym kuchennym niezbędnikiem, którego nie może zabraknąć przy wypiekach różnego rodzaju ciast oraz pysznych deserów. Największą popularnością cieszy się w Europie Środkowej, szczególnie wśród cukierników krajów skandynawsk...
Na cukinię równie dobrze mówić możemy „kabaczek”. Ten warzywny kulinarny składnik pochodzi z Włoch i należy do odmian dyni zwyczajnej. Jej popularność stale rozwija się i rośnie, zwłaszcza na terenie państw europejskich. Posiada wiele interesujących ...
Cynamon znany jest niemal od początku istnienia ludzkości. Okazał się na tyle ważnym składnikiem, że niejednokrotnie został wymieniony na kartach Biblii. Cynamon przez wieki umacniał swoją pozycję w panteonie najbardziej istotnych przypraw. Oprócz te...
Cytryna od samego początku dała się poznać jako niezwykły owoc o uniwersalnych właściwościach. Sprawdza się niemal w każdej dziedzinie, zaczynając od kulinariów, a na medycynie oraz branży kosmetycznej kończąc. Owalny kształt cytryny, orzeźwiający, ż...
Okres przejściowy pomiędzy latem a deszczową jesienią należy chyba do najmniej przyjemnych. Jego charakterystyczną cechą jest zdumiewająca wręcz liczba różnych zachorowań i przeziębień. Uciekamy się wtedy do tabletek i suplementów diety, zapominaj o ...
Drożdże to jednokomórkowe grzyby rozmnażające się przez pączkowanie – tworząc kolonie. Z punktu widzenia technologicznego drożdże dzieli się na dwie grupy: drożdże szlachetne i drożdże dzikie. Te pierwsze są najczęściej używane do produkcji wina, pon...
Gałka muszkatołowa miała niegdyś ogromne znaczenie w handlu. Arabscy kupcy sprowadzali ją z Indii, oferując niespotykaną przyprawę największym bogaczom Konstantynopola. Dodajmy, że w tamtych czasach gałka muszkatołowa sama w sobie stanowić mogła resp...
Goździki należą do dosyć istotnych przypraw, jakie wykorzystujemy w naszej kuchni. Są one niczym innym, jak pąkami kwiatów z drzewa goździkowego, które zebrane zostały jeszcze przed pełnym rozkwitem. Jako ich cechę charakterystyczną można podać bruna...
2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca
ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?
2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek
jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?
2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką
20 minut to za mało
2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe
muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)
2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe
Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.