Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Ziemniaki

Ziemniaki zyskały miano prawdziwego niezbędnika w naszej codziennej diecie. Stały się dla nas tym, czym ryż dla mieszkańców Japonii. Zaraz obok chleba są podstawowym składnikiem, z jakiego korzystamy, przygotowując wszystkie niemal dania.

W jaki sposób ziemniakom udało się wejść na sam gastronomiczny szczyt? Prawdopodobnie nie byłoby to możliwe, gdyby nie działania Jana II Sobieskiego. Król chciał sprowadzić do kraju kulinarną ciekawostkę i sam nie mógł przewidzieć na jak szeroką skalę rozwinie się przyświecająca mu idea. Na początku jednak ziemniaki traktowano z należytym dystansem, szczególnie, że bulwy uważano za strawę pospólstwa i biedoty. Szlachta miała zadowolić się częścią nadziemną. Wkrótce przekonano się, że popełniono klasowy błąd, ziemniaki zaś zaczęły zyskiwać na popularności.

Ziemniaki owszem są smaczne, jednak posiadają także inne walory. Stanowią dosyć dobre źródło witamin C i B. W ich składzie znaleźć można cynk, fosfor czy potas. Warto też wspomnieć o materiałach zapasowych ziemniaczanych bulw – skrobi. Niestety wraz z gotowaniem najcenniejsze ziemniaczane składniki zostają wypłukane. Sposobem, który pozwoli na zatrzymanie korzystnych witamin i minerałów jest gotowanie na parze. Zamiast tego można wypróbować gotowania ziemniaków w koszulce.

Przy tych wszystkich superlatywach, wspomnieć trzeba o dość znaczącej wadzie ziemniaków. Wadą tą jest solanina, czyli niebezpieczny związek, który gromadzony jest w bulwach. Związek ten jednak znika na wskutek działania obróbki termicznej, nie musimy się zatem obawiać o swoje zdrowie.

Ziemniaki są składnikiem niezwykle uniwersalnym i doskonale sprawdzą się w każdej roli. Gotowane i tłuczone stanowić będą doskonałe dopełnienie obiadu, pieczone natomiast wzbudzą niemałe zainteresowanie przy okazji grilla lub ogniska. Można je smażyć, wykorzystać do zrobienie purre, bądź przeznaczyć na frytki. Oprócz tego pozwolą nam przyrządzić smaczne placki i słodkie racuchy. Nieopisaną przyjemnością jest skosztowanie babki ziemniaczanej z kawałkami mięsa.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Kremowa zupa z porów

Kremowa zupa z porów

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 35min.

Data dodania: 2014-09-09

Dodany przez AgattaAgatta

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2013-10-31

Dodany przez proseccoprosecco

Pyzy

Pyzy

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 25min.

Data dodania: 2013-10-25

Dodany przez proseccoprosecco

Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2013-10-17

Dodany przez proseccoprosecco

Pyzy z mięsem mielonym

Pyzy z mięsem mielonym

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2013-10-11

Dodany przez proseccoprosecco

Zupa krem z dyni hokkaido

Zupa krem z dyni hokkaido

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 45min.

Data dodania: 2013-10-10

Dodany przez AgattaAgatta

Kapuśniak

Kapuśniak

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1godz. 25min.

Data dodania: 2013-09-30

Dodany przez proseccoprosecco

Barszcz

Barszcz

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2013-09-27

Dodany przez proseccoprosecco

Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 5min.

Data dodania: 2013-09-10

Dodany przez proseccoprosecco

Lekka sałatka ziemniaczana

Lekka sałatka ziemniaczana

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 50min.

Data dodania: 2013-05-10

Dodany przez AgattaAgatta

Ziemniaki panierowane

Ziemniaki panierowane

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2013-03-05

Dodany przez AgattaAgatta

Arabskie ziemniaki z miętą

Arabskie ziemniaki z miętą

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2013-02-25

Dodany przez AgattaAgatta

Tortilla hiszpańska

Tortilla hiszpańska

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 22min.

Data dodania: 2013-02-12

Dodany przez AgattaAgatta

Fish and chips

Fish and chips

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2013-02-06

Dodany przez AgattaAgatta

Glazurowane ziemniaki Marthy Stewart

Glazurowane ziemniaki Marthy Stewart

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2013-01-23

Dodany przez AgattaAgatta

Sałatka warzywna

Sałatka warzywna

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2012-10-31

Dodany przez edzia1301edzia1301

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne