Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Wanilia

Wanilia wywodzi się z lasów tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej i jest wiecznie zieloną rośliną o żółto – białych kwiatach. Jest lianą osiągającą tam imponującą długość kilkudziesięciu metrów. Wanilię używali Aztekowie przez wieki jako przyprawy i leku, natomiast nazwę vanilla nadali przyprawie dopiero Hiszpanie. Dziś wanilia uprawiana jest na plantacjach Madagaskaru, Jawy i krajów Ameryki Południowej.

Najlepsze laski wanilii są ciemnobrązowe, lekko pomarszczone, woskowate, miękkie i giętkie. Wanilia często ma postać proszku, laski waniliowej, olejku lub cukru waniliowego. W sklepach dostaniemy także syntetyczną wanilię, ale zapach syntetycznej wanilii jest nieco "cięższy" od naturalnej, za to jest dużo tańsza. Wanilia należy do najbardziej aromatycznych przypraw, jej zapach jest delikatny, ale trwały, zaś smak nieco gorzki, korzenny.

Wanilię szeroko wykorzystuje się w przetwórstwie spożywczym. Stanowi znakomity dodatek do kremów, deserów, ciast, lodów, bitej śmietany, puddingów, naleśników, napojów zawierających czekoladę a także kompotów. Wanilię można także łączyć z daniami mięsnymi a także jako dodatek do sosów. Laski wanilii gotuje się także z płynem, któremu chcemy nadać odpowiedni smak i aromat. Wanilia bardzo lubi towarzystwo cynamonu, imbiru, goździków. A kompozycja karmelu i wanilii jest znakomitym dodatkiem do dekoracji lodów, deserów, ciast. Bardzo popularna jest wanilia z kremem i alkoholem, przyrządzanym z żółtek, wanilii i czekolady. W sklepach znajdziemy także ekstrakt waniliowy z ziarenkami wanilii. Wówczas należy go przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, w suchym pomieszczeniu, pamiętając aby była z dala od innych przypraw. Wanilia jest także często stosowana w przemyśle kosmetycznym ponieważ olejek waniliowy jest wyjątkowo skuteczny w procesie regenerowania się skóry, zapobiega jej wysuszaniu się i starzeniu.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Crème brûlée

Crème brûlée

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 1godz. 15min.

Data dodania: 2013-07-22

Dodany przez AgattaAgatta

Krówka z masłem orzechowym

Krówka z masłem orzechowym

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2013-01-28

Dodany przez AgattaAgatta

Lody waniliowe

Lody waniliowe

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 2godz. 0min.

Data dodania: 2012-08-13

Dodany przez adrianka98adrianka98

Galaretka gruszkowa

Galaretka gruszkowa

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2012-03-19

Dodany przez eniaenia

Morele z imbirem i wanilią na zimę

Morele z imbirem i wanilią na zimę

Ile porcji: 7

Czas przyrządzenia: 28min.

Data dodania: 2012-03-06

Dodany przez eniaenia

Zupa jajeczna

Zupa jajeczna

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2012-03-04

Dodany przez eniaenia

Keks lodowy z jagodami

Keks lodowy z jagodami

Ile porcji: 7

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2011-10-23

Dodany przez eniaenia

Brzoskwinie w kremie

Brzoskwinie w kremie

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2011-10-23

Dodany przez eniaenia

Figi w cieście winnym

Figi w cieście winnym

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2011-10-19

Dodany przez eniaenia

Waniliowe truskawki

Waniliowe truskawki

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2011-10-09

Dodany przez eniaenia

Serek waniliowy

Serek waniliowy

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2011-09-30

Dodany przez dorota20wdorota20w

Tort

Tort

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 1godz. 40min.

Data dodania: 2011-08-18

Dodany przez Marta1986Marta1986

Gruszki z kruszonką

Gruszki z kruszonką

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 1godz. 20min.

Data dodania: 2011-06-28

Dodany przez MartinusMartinus

Mleczna zupa z pianą

Mleczna zupa z pianą

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2011-06-28

Dodany przez MartinusMartinus

Lody orzechowe z gruszkami

Lody orzechowe z gruszkami

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2011-06-28

Dodany przez MartinusMartinus

Pudding ryżowy

Pudding ryżowy

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2011-05-21

Dodany przez eniaenia

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne