Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Tłuszcz

Każdego dnia napotykamy jadalne tłuszcze. Są wszechobecne w naszym życiu i unikanie ich nie ma większego sensu. Wiele osób stara się od nich uciec, bojąc się o nadwagę i zbyt dużą ilość spożywanych kalorii, jednak tłuszcze również powinny mieć swoje miejsce w codziennym menu.

Co zawiera tłuszcz? Co wpływa na jego właściwości? Jednym z głównych jego składników są kwasy tłuszczowe, a także estry glicerolu. Oprócz nich, w tłuszczu odnaleźć można liczne białka, emulgatory oraz wypełniacze i środki chemiczne. Warto też wspomnieć o obecności wody i soli. Połączenie wyżej wymienionych elementów ma poprawiać zarówno smak, jak i barwę wybranego tłuszczu. Niejednokrotnie dodaje się do nich roślinne i zwierzęce tkanki.

Tłuszcze dzielić można podług różnorodnych kategorii, my jednak zajmiemy się prostym podziałem na roślinne, zwierzęce, mieszane oraz chemicznie modyfikowane. Wspomnieć można, że każdy z nich posiadać może postać stałą i płynną, przy czym warto zastrzec, że postać stała jest domeną tłuszczy zwierzęcych, płynna zaś – roślinnych. Tłuszcze modyfikowane chemiczne odnaleźć można w obu formach. Zdarza się również, że dany tłuszcz występuje w postaci półpłynnej, co jest charakterystyczne dla różnego rodzaju mieszanek.

Tłuszczem zwierzęcym, który spożywamy każdego niemal dnia, jest popularne masło. Oprócz niego możemy wymienić, wciąż używany, smalec – powstały z wytapiania słoniny. Parę lat temu na stołach królował również łój, pochodzący od owiec i bydła. Jedynym, jadalnym olejem, który zakwalifikowany został do grupy tłuszczów zwierzęcych, jest tran. Ten zaś pozyskuje się z morskich ssaków oraz ryb.

W tłuszczach roślinnych znajdziemy między innymi oliwę, olej rzepakowy i słonecznikowy. Tłuszcz roślinny, który dostępny jest w postaci stałej to masło kokosowe, wspinające się coraz wyżej na kulinarnej drabince popularności. Konkurencyjna dla masła margaryna jest w postaci stałej, jednakże pozwalają na to jedynie odpowiednio przeprowadzone procesy chemiczne.

Tłuszcze mieszane, łączą w sobie cechy zarówno tłuszczów zwierzęcych, jak i roślinnych, tworząc w ten sposób unikatowe mieszanki o uniwersalnych zastosowaniach.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 1godz. 10min.

Data dodania: 2014-10-02

Dodany przez helashelas

Babeczki budyniowe

Babeczki budyniowe

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2013-11-14

Dodany przez proseccoprosecco

Babka piaskowa cytrynowa

Babka piaskowa cytrynowa

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2013-11-06

Dodany przez proseccoprosecco

Flaczki

Flaczki

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 3godz. 35min.

Data dodania: 2013-10-16

Dodany przez AgattaAgatta

Piernik żytni

Piernik żytni

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 15min.

Data dodania: 2013-10-07

Dodany przez proseccoprosecco

Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 50min.

Data dodania: 2013-09-24

Dodany przez proseccoprosecco

Ekspresowy murzynek bez mleka i jajek

Ekspresowy murzynek bez mleka i jajek

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 45min.

Data dodania: 2013-09-23

Dodany przez AgattaAgatta

Kotlety schabowe

Kotlety schabowe

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2013-09-12

Dodany przez proseccoprosecco

Orzechowy jabłecznik

Orzechowy jabłecznik

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 15min.

Data dodania: 2013-05-09

Dodany przez AgattaAgatta

Pasztet wielkanocny

Pasztet wielkanocny

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 2godz. 20min.

Data dodania: 2013-03-12

Dodany przez AgattaAgatta

Biszkopt czekoladowy na biało

Biszkopt czekoladowy na biało

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2012-10-31

Dodany przez eniaenia

Ciasteczka cytrynowe

Ciasteczka cytrynowe

Ile porcji: 40

Czas przyrządzenia: 50min.

Data dodania: 2012-10-29

Dodany przez eniaenia

Ciemno- jasny przekładaniec

Ciemno- jasny przekładaniec

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 1godz. 20min.

Data dodania: 2012-10-29

Dodany przez eniaenia

Ciasto czereśniowe

Ciasto czereśniowe

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 1godz. 5min.

Data dodania: 2012-10-28

Dodany przez eniaenia

Sernik o smaku sezamowym

Sernik o smaku sezamowym

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 1godz. 30min.

Data dodania: 2012-10-28

Dodany przez eniaenia

Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 1godz. 5min.

Data dodania: 2012-10-26

Dodany przez eniaenia

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne