Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Szpinak

Szpinak został przywieziony z dawanej Persji (obecnie Turkiestanu) przez Arabów, w średniowieczu. Wiek XIX stał się przełomowym w uprawie szpinaku. Jednak największą popularność zdobył po drugiej wojnie światowej, kiedy to Amerykanie rozpoczęli reklamę tego mało docenianego warzywa, niezwykle bogatego w różnorodne składniki.

Najczęściej używany w kuchni jest szpinak warzywny, który jest jednoroczną rośliną zieloną. Szpinak jest uprawiany i spożywany jako warzywo, który zawiera wiele niezbędnych mikroelementów takich jak: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, chlor, jod, karoten a także witaminy K, E, B1, B2, B6, C, biotynę oraz kwasy: nikotynowy, pantotenowy i szczawiowy. Do najbardziej znanych odmian należą m.in. : Koda, Matador, Ciemnozielony, Ameryka czy Król Danii.

Szpinaku nie powinno się jeść w nadmiarze właśnie ze względu na ów kwas szczawiowy, który w połączeniu z wapniem tworzy nierozpuszczalny związek – szczawian wapnia. Dlatego też nie powinny spożywać go osoby cierpiące na artretyzm, reumatyzm, wątrobę, nerki. W kuchni wykorzystuje się owalne, okrągło – owalne lub trójkątne strzałkowate liście o zabarwieniu jasnym do ciemnozielonego. Jednak najcenniejsze pod względem smakowym są wyłącznie liście młode. Mamy do wybory szpinak świeży lub mrożony. Choć mówi się, że dobry szpinak to przede wszystkim świeży szpinak to mrożony w całych liściach w niczym mu nie ustępuje. Mrożony szpinak można wykorzystać do lazanii z pomidorami i szpinakiem oraz naleśników zapiekanych ze szpinakiem w beszamelu. Szpinak można także gotować – należy tylko pamiętać, aby gotować go krótko z niewielką ilością wody, gdyż szpinak jest warzywem, które oddaje gotowane w wodzie oddaje jej wszystkie składniki. Toteż niezwykle popularnym sposobem przyrządzania szpinaku jest smażenie na maśle lub oleju.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Bardzo zdrowy smoothie

Bardzo zdrowy smoothie

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 5min.

Data dodania: 2013-07-01

Dodany przez AgattaAgatta

Tarta ze szpinakiem

Tarta ze szpinakiem

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 5min.

Data dodania: 2013-06-19

Dodany przez AgattaAgatta

Sałata z truskawkami i balsamico

Sałata z truskawkami i balsamico

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2013-06-06

Dodany przez AgattaAgatta

Szpinakowe pesto

Szpinakowe pesto

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2013-04-29

Dodany przez AgattaAgatta

Arabska zupa z soczewicy

Arabska zupa z soczewicy

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2013-02-24

Dodany przez AgattaAgatta

Kosmiczne naleśniki

Kosmiczne naleśniki

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2012-08-30

Dodany przez kasiawkasiaw

Filet pieczony z nadzieniem szpinakowym i marchewkowym

Filet pieczony z nadzieniem szpinakowym i marchewkowym

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 50min.

Data dodania: 2012-07-10

Dodany przez foczka-ksfoczka-ks

Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 1godz. 5min.

Data dodania: 2012-07-04

Dodany przez VANILLASKAVANILLASKA

Roladki z indyka ze szpinakiem

Roladki z indyka ze szpinakiem

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 1godz. 30min.

Data dodania: 2012-01-07

Dodany przez malinamalina

Szpinakowy farsz do rolady schabowej

Szpinakowy farsz do rolady schabowej

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2012-01-02

Dodany przez malinamalina

Szpinakowe kotlety

Szpinakowe kotlety

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 50min.

Data dodania: 2011-10-22

Dodany przez eniaenia

Smażony szpinak

Smażony szpinak

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 35min.

Data dodania: 2011-10-20

Dodany przez Marta1986Marta1986

Szpinakowy budyń

Szpinakowy budyń

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 1godz. 15min.

Data dodania: 2011-10-18

Dodany przez Marta1986Marta1986

Zapiekanka warzywna ze szpinakiem

Zapiekanka warzywna ze szpinakiem

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1godz. 10min.

Data dodania: 2011-10-16

Dodany przez eniaenia

Surówka ze szpinaku i kalarepy

Surówka ze szpinaku i kalarepy

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2011-10-11

Dodany przez eniaenia

Sałatka szpinakowa z kabanosami

Sałatka szpinakowa z kabanosami

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 33min.

Data dodania: 2011-10-03

Dodany przez eniaenia

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne