Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Sól

Sól kuchenna czyli tzw. chlorek sodu ma wiele właściwości fizycznych i chemicznych. Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków – z sodu i chloru. Chlor w czystej postaci jest silnie trującym dla człowieka gazem. Sód nie występuje w przyrodzie w czystej postaci, gdyż łączy się z wodą – wytwarzając przy tym ciepło. Po połączeniu pierwiastki te tworzą prosty związek NaCl, czyli sól kuchenną. Nie jest szkodliwa, pod warunkiem jednak, że nie jest nadużywana.

Sól kuchenna jest głównym źródłem sodu w naszej diecie. Sód jest niezbędny do funkcjonowania naszego organizmu. Jednak spożywany w nadmiernych ilościach zwłaszcza przez osoby otyłe, nadużywające alkoholu oraz palące papierosy może być czynnikiem ryzyka prowadzącym do nadciśnienia. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby dzienne spożycie soli nie przekraczało 5 gram, czyli tyle ile zmieści się na jednej łyżeczce od herbaty.

Sól dodajemy do potraw jako przyprawę, najwięcej używamy jej kiedy gotujemy ziemniaki, kaszę, makaron, zupę. Soli używa się także do konserwowania żywności. Jednak ponad 75% spożywanej przez nas soli zjadamy w kupowanych gotowych produktach. Te produkty to: pieczywo, gotowe dania, zupy, płatki śniadaniowe, słone snacki a także wędliny.

Okazuje się także, że zwykła sól kuchenna oprócz podkreślenia smaku potraw ma jeszcze inne właściwości: utrzymuje świeżość mleka, wydobywa zapach z gotujących się jabłek, zmiękcza je szybciej, przyspiesza ubijanie śmietany i białek na krem, dodaje smaku kawie i herbacie, odkwasza rabarbar i pozwala na użycie mniejszej ilości cukru. Poza tym podnosi smak czekolady w kremach i tortach, dodaje smaku melonom, pomarańczom i grejpfrutom, zapobiega pękaniu jajek gotowanych. Badania pokazują, że Polacy zjadają 2-3 razy więcej soli niż zaleca WHO.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Pizza bianca

Pizza bianca

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 31min.

Data dodania: 2014-12-04

Dodany przez proseccoprosecco

Ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka z masłem orzechowym

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2014-11-27

Dodany przez AgattaAgatta

Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 1godz. 10min.

Data dodania: 2014-10-02

Dodany przez helashelas

Kremowa zupa z porów

Kremowa zupa z porów

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 35min.

Data dodania: 2014-09-09

Dodany przez AgattaAgatta

Spagetti marinara

Spagetti marinara

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 35min.

Data dodania: 2014-09-05

Dodany przez AgattaAgatta

Hummus z burakiem

Hummus z burakiem

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 10min.

Data dodania: 2014-09-02

Dodany przez AgattaAgatta

Ratatouille

Ratatouille

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1godz. 15min.

Data dodania: 2014-08-28

Dodany przez AgattaAgatta

Faszerowane bakłażany

Faszerowane bakłażany

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45min.

Data dodania: 2014-08-26

Dodany przez AgattaAgatta

Makaron z krewetkami

Makaron z krewetkami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2013-12-02

Dodany przez AgattaAgatta

Pyszne gołąbki

Pyszne gołąbki

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 20min.

Data dodania: 2013-11-04

Dodany przez proseccoprosecco

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2013-10-31

Dodany przez proseccoprosecco

Pączki nadziewane czekoladą

Pączki nadziewane czekoladą

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2013-10-30

Dodany przez AgattaAgatta

Jajka sadzone

Jajka sadzone

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 6min.

Data dodania: 2013-10-28

Dodany przez proseccoprosecco

Pyzy

Pyzy

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 25min.

Data dodania: 2013-10-25

Dodany przez proseccoprosecco

Grochówka

Grochówka

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 2godz. 20min.

Data dodania: 2013-10-23

Dodany przez proseccoprosecco

Churros

Churros

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2013-10-21

Dodany przez proseccoprosecco

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne