Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Ser żółty

Wynalezienie sera ma ścisły związek ze zwierzętami, jakie udało się udomowić jako pierwsze. Według archeologicznych badań, serowy szlak został przetarty około 10 tys. lat temu przez mezopotamskich pasterzy. To im jako pierwszym udało się przemienić zsiadłe mleko w smaczny i pożywny składnik kulinarny.

Pasterze owi musieli pewnego dnia zaobserwować nieznane dotąd zjawisko. Mleko, które spoczywało w bukłakach, zaczęło różnicować się i dzielić na serwatkę oraz skrzep. Z biegiem czasu skrzep zaczęto odcedzać, osuszać i solić (dla lepszej konserwacji). Oczywiście metoda ta dość szybko doczekała się licznych udoskonaleń, na co bezpośredni wpływ mieli Grecy, po nich zaś Rzymianie. Mleko pozostawiano aż samo się skwasi, czasem dodając doń gałązki figowego drzewa, co miało na celu przyspieszenie całego procesu. Każdy lud wnosił do metod produkcji sera coś od siebie, a w epoce średniowiecza zagadnieniem tym zajmowali się mnisi. W XIX wieku sery doczekały się produkcji przemysłowej, natomiast istniejące receptury wzbogacili imigranci ze Szwajcarii, Holandii i Niemiec.

Jako ciekawostkę można dodać, że pierwszą recepturę i poszczególne fazy produkcji sera przedstawiono na sumeryjskiej płaskorzeźbie, która do tej pory nazywa się „ozdobą mleczarni”. W Babilonie sery uchodziły za towar luksusowy, godny monarchów i bogato urodzonych obywateli.

W Polsce produkuje się około 90 gatunków żółtego sera, podczas gdy na całym świecie znane są ponad 4 tysiące.

Jak już wspomnieliśmy, ser pochodzi od mleka, a co za tym idzie, posiada znaczącą ilość wapnia. Jeden plasterek posiadać może ok. 200 mg tego składnika. Oprócz tego ser żółty jest dobrym źródłem białek i witaminy B12. Przy tym wszystkim należy pamiętać o dosyć dużej kaloryczności żółtego sera. W każdym z gatunków wyróżnić można tłuszcz u cholesterol, dlatego osoby, mające problemy z nadwagą powinny spożywać go w rozsądnych ilościach. W przeciwnym razie nadużywanie żółtego sera skutkować może chorobami układu krążenia i skrajną otyłością.

Pamiętajmy, że krowie mleko, a także jego przetwory mogą okazać się czynnikiem alergizującym.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Pizza bianca

Pizza bianca

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 31min.

Data dodania: 2014-12-04

Dodany przez proseccoprosecco

Burrito z kurczakiem

Burrito z kurczakiem

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2013-07-24

Dodany przez AgattaAgatta

Sałatka makaronowa z ananasem

Sałatka makaronowa z ananasem

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 17min.

Data dodania: 2013-04-24

Dodany przez AgattaAgatta

Parmigiana

Parmigiana

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 50min.

Data dodania: 2013-03-10

Dodany przez AgattaAgatta

Kotlety z kaszy jaglanej

Kotlety z kaszy jaglanej

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 45min.

Data dodania: 2012-10-31

Dodany przez edzia1301edzia1301

Leczo z fasolką

Leczo z fasolką

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 1godz. 25min.

Data dodania: 2012-10-31

Dodany przez edzia1301edzia1301

Sałatka z selerem

Sałatka z selerem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2012-10-29

Dodany przez edzia1301edzia1301

Włoska sałatka

Włoska sałatka

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2012-10-29

Dodany przez edzia1301edzia1301

Krewetki z rukolą i serem żółtym

Krewetki z rukolą i serem żółtym

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2012-10-22

Dodany przez foczka-ksfoczka-ks

Makaron przełożony sosem

Makaron przełożony sosem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 48min.

Data dodania: 2012-09-30

Dodany przez foczka-ksfoczka-ks

Zapiekane warzywa z serem

Zapiekane warzywa z serem

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 1godz. 45min.

Data dodania: 2012-09-30

Dodany przez VANILLASKAVANILLASKA

Dip serowo-czosnkowy-ogórkowy

Dip serowo-czosnkowy-ogórkowy

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2012-09-25

Dodany przez foczka-ksfoczka-ks

Naleśniki z parówką i serem

Naleśniki z parówką i serem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2012-09-24

Dodany przez edzia1301edzia1301

Sałatka z ogórkiem i kaszą kus-kus

Sałatka z ogórkiem i kaszą kus-kus

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 43min.

Data dodania: 2012-09-22

Dodany przez foczka-ksfoczka-ks

Jajecznica na bogato

Jajecznica na bogato

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2012-08-28

Dodany przez kasiawkasiaw

Sos serowo-czosnkowy z kurczakiem z grilla

Sos serowo-czosnkowy z kurczakiem z grilla

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2012-08-26

Dodany przez kasiawkasiaw

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne