Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Rodzynki

Nie wiemy dokładnie w jaki sposób doszło do powstania pierwszych rodzynków. Przypuszczalnie należy je wpisać na listę zasług starożytnych Egipcjan, którzy zdołali zauważyć w jaki sposób słoneczne promienie oddziałują na słodkie winogrona. Przez całe wieki rodzinki zdołały rozprzestrzenić się na wszystkie zakątki świata, my zaś do tej pory używamy ich jako składnika, który wzbogaci przygotowane torty oraz uświetni deserowe ciasta. Mimo wszystko rodzynki to nie tylko raj dla podniebienia, ale również niesamowite źródło witamin i pożytecznych związków mineralnych.

Przede wszystkim w rodzynkach gnieżdżą się witaminy z grupy B, a także witamina C i E. Szczególnie znaczenia mają te pierwsze, bowiem korzystnie wpływają na poziom naszej pamięci i koncentracji. Dzięki swoim właściwościom, rodzynki mogą być traktowane jako lek, który chronił będzie organizm przez wolnymi rodnikami. Ponadto rodzynki mogą pełnić rolę środka zapobiegającego zaparciom. Posiadają błonnik, który jest cenny dla osób, mających drobne problemy z nadwagą. Ponadto te słodkie i niewinne przekąski wpływają na rozwój korzystnej flory bakteryjnej, która rozwijać się będzie w jelicie grubym. Dzięki temu ryzyko zachorowania na raka zostanie zmniejszone.

Kolejnym skarbem rodzynek jest bor oraz wapń. Są to składniki, które są w sposób szczególny polecany jest kobietom po menopauzie. Suszone winogrona mogą zapobiec rozwinięciu się osteoporozy. Oprócz tego, że przysłużą się naszej skórze, przywracając jej blask, rodzynki będą miały korzystny wpływ na pracę sercowych komór.

Rodzynki podzielić można na kilka głównych gatunków, z których największą popularnością cieszą się koryntki. Te zaś cieszą nas nie tylko miłym smakiem, ale też całą feerią barw, od jasnożółtej po ciemnobrunatną. Warto też wspomnieć o sułtankach, które dla odmiany mienią się żywym odcieniem czerwieni.

Nie ważne jednak, które rodzynki należą do naszych ulubionych, albowiem wszystkie posiadać będą takie same właściwości. Można je zatem włączyć w skład deserów, lodów, ciastek, a nawet alkoholi.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Keks świąteczny

Keks świąteczny

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2013-12-09

Dodany przez proseccoprosecco

Keks

Keks

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 15min.

Data dodania: 2013-10-08

Dodany przez proseccoprosecco

Strucla makowa

Strucla makowa

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 1godz. 40min.

Data dodania: 2013-09-16

Dodany przez proseccoprosecco

Dolmades

Dolmades

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 35min.

Data dodania: 2013-07-12

Dodany przez AgattaAgatta

Drożdżowe ślimaczki z rodzynkami

Drożdżowe ślimaczki z rodzynkami

Ile porcji: 11

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2013-04-15

Dodany przez AgattaAgatta

Ciasteczka z muesli

Ciasteczka z muesli

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 35min.

Data dodania: 2013-02-20

Dodany przez AgattaAgatta

Makowiec

Makowiec

Ile porcji: 26

Czas przyrządzenia: 1godz. 30min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez edzia1301edzia1301

Karp duszony w piwie

Karp duszony w piwie

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 45min.

Data dodania: 2012-10-04

Dodany przez perlowaperlowa

Ciasto z budyniem

Ciasto z budyniem

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2012-08-31

Dodany przez ewas135ewas135

Kaszanka z owocową nutką

Kaszanka z owocową nutką

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2012-08-28

Dodany przez ewas135ewas135

Biszkopt przekładany

Biszkopt  przekładany

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2012-08-26

Dodany przez ewas135ewas135

Jabłka z kruszonką

Jabłka z kruszonką

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 35min.

Data dodania: 2012-07-30

Dodany przez hematythematyt

Nalesniki z nadzieniem waniliowo-rodzynkowym

Nalesniki z nadzieniem waniliowo-rodzynkowym

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2012-06-17

Dodany przez perlowaperlowa

Zdrowe śniadanko z płatkami owsianymi

Zdrowe śniadanko z płatkami owsianymi

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2012-05-16

Dodany przez ajresajres

Migdałowe batoniki

Migdałowe batoniki

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2012-03-06

Dodany przez eniaenia

Sos rabarbarowy do mięsa

Sos rabarbarowy do mięsa

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45min.

Data dodania: 2012-03-06

Dodany przez eniaenia

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne