Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Por

Por

Por zajmuje dosyć ważne miejsce w codziennej gastronomii. Warzywo poznano już za czasów cywilizacji starożytnych Greków i Egipcjan. Później składnik ten przejęli Rzymianie. Por zajmował coraz ważniejszą pozycję w kulinariach, a w czasach średniowiecza dotarł do Polski. Obecnie jest jednym z głównych warzyw, jakie wybieramy do swojego menu.

Zaletą pora są jego niewielkie wymagania glebowe. Bez najmniejszego problemu powinien wyrosnąć na naszej działce, bądź w przydomowym ogródku warzywnym. Jedyne, czego roślina potrzebuje do odpowiedniego wzrostu i rozwoju, to w miarę nasłonecznione miejsce. Do tego nie zdarzy się raczej, żeby kiedykolwiek mogły przemarznąć. Jeśli zadbamy o częste podlewanie, nasze pory powinny wyrosnąć na zdrowe i pożywne.

Por bardzo często staje się jednym z ważniejszych składników przygotowanego obiadu. Jego uniwersalność polega na tym, że każdą część pora można kulinarnie wykorzystać. Jedynie piętkę zazwyczaj się usuwa. Warto pamiętać, że chcąc trafić na delikatniejszą część tego warzywa, powinniśmy się zainteresować częścią białą. Zielone liście cieszyć nas za to będą nieco ostrzejszym smakiem i bardziej orzeźwiającym aromatem.

Por doskonale sprawdza się jako podstawa warzywnych sałatek. Uzupełni obiad o niezbędną porcję witamin i minerałów. Jego smak warto komponować z jajkami i rybami, jednak równie interesujący efekt uzyskamy, łącząc pora z kukurydzą albo ananasem. Por może stać się częścią mięsnej zapiekanki lub stanowić przekąskę przed głównym daniem. Dodajmy też, że polecany jest dla osób, które postanowiły zrzucić parę zbędnych kilogramów.

Warzywo owszem, pełni ważną rolę w kulinariach, mimo wszystko posiada również inne właściwości, którymi warto się zainteresować. Jest bogatym źródłem wapnia, żelaza, potasu i chloru. Oprócz tego por to prawdziwa kopalnia soli mineralnych. Zawarte w nim białko może okazać się przydatne szczególnie tym osobom, które zwykły prowadzić siedzący tryb życia. Ponadto w porach znajdziemy pokaźne ilości węglowodanów oraz cennego karotenu.

Zdjęcie autorstwa http://www.flickr.com/photos/lollyknit/

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Kurczak a'la fajitas

Kurczak a'la fajitas

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2013-11-11

Dodany przez VoytekKVoytekK

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2013-10-31

Dodany przez proseccoprosecco

Grochówka

Grochówka

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 2godz. 20min.

Data dodania: 2013-10-23

Dodany przez proseccoprosecco

Calzone

Calzone

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2013-09-18

Dodany przez AgattaAgatta

Zupa grzybowa z pęczakiem

Zupa grzybowa z pęczakiem

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1godz. 30min.

Data dodania: 2013-09-16

Dodany przez VoytekKVoytekK

Gratin z porami

Gratin z porami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2013-06-27

Dodany przez AgattaAgatta

Krewetki po chińsku

Krewetki po chińsku

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2013-04-23

Dodany przez AgattaAgatta

Sałatka warzywna

Sałatka warzywna

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2012-10-31

Dodany przez edzia1301edzia1301

Sałatka ryżowa z grzybami leśnymi

Sałatka ryżowa z grzybami leśnymi

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 1godz. 15min.

Data dodania: 2012-10-29

Dodany przez eniaenia

Włoska sałatka

Włoska sałatka

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2012-10-29

Dodany przez edzia1301edzia1301

Zupa jarzynowa z soczewicą i grzybami

Zupa jarzynowa z soczewicą i grzybami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2012-10-24

Dodany przez eniaenia

Sałatka ryżowa

Sałatka ryżowa

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2012-10-01

Dodany przez edzia1301edzia1301

Gęsta zupa brokułowa

Gęsta zupa brokułowa

Ile porcji: 7

Czas przyrządzenia: 1godz. 25min.

Data dodania: 2012-09-25

Dodany przez foczka-ksfoczka-ks

Galaretka z kurczaka z paprykową nutką

Galaretka z kurczaka z paprykową nutką

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2012-08-29

Dodany przez ewas135ewas135

Gulasz z dodatkiem owoców

Gulasz z dodatkiem owoców

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 50min.

Data dodania: 2012-08-28

Dodany przez ewas135ewas135

Zupa serowa

Zupa serowa

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2012-07-30

Dodany przez hematythematyt

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne