Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Orzechy włoskie

Orzechy włoskie mają dosyć istotne znaczenie w kulinariach. Dzięki swoim indywidualnych cechom często zostają włączone w skład różnej maści deserów i smakowitych ciast. Oprócz tego wielu profesjonalnych lub domorosłych kucharzy dodaje je do warzywnych sałatek, wzbogacając je tym samym o niepowtarzalny smak. Dodatkowo, wspomnieć trzeba, że włoskie orzechy znajdują sporo zastosowań w okresie Bożego Narodzenia, kiedy przygotowujemy całe zastępy makowców, ciastek i kutii. Jeśli zechcemy nasze orzechy zmielić, uzyskamy niezwykle dekoracyjny element dla przygotowanych potraw. Równie dobrze możemy się pokusić o przygotowanie masy orzechowej, która z kolei idealnie komponować się będzie z tortami lub owocowymi ciastami.

Jednakże pamiętajmy, że włoskie orzechy mają nam o wiele więcej do zaoferowania niż tylko wyśmienity smak i ciekawy aromat. Zacznijmy od samego ich składu, w którym znajdziemy witaminę C i E. Do tego wymienić trzeba kwas foliowy i naturalne tłuszcze. Dzięki temu, orzechy mogą pozytywnie wpłynąć na pracę naszych komórek nerwowych, co z kolei podbudować może naszą pamięć, a także wzmocni koncentrację. Orzechy włoskie znane są również jako bogate źródło fosforu, potasu, magnezu i wapnia. Wszystko to sprawia, że omawiany składnik będzie mocnym ogniwem w walce z przemęczeniem, nadpobudliwością czy depresją. W dużej ilości polecane są homeopatom. Pod twardą skorupką znajdziemy pokaźne ilości żelaza, przez co orzechy okazują się przydatne w walce z anemią. Ludzie cierpiący na miażdżycę także powinni się nimi zainteresować.

Na tym nie kończą się dobrodziejstwa, wynikające z orzechowej diety. Poprawiają krążenie, a także wpływają znacząco na obniżenie cholesterolu we krwi. Według niektórych badań, spożywanie orzechów może nas w jakiś sposób uchronić przed nowotworami oraz chorobami serca. Składnik odnajduje się dobrze również w świecie kosmetyków, albowiem często staje się dodatkiem do różnego rodzaju balsamów albo maseczek. Warto wspomnieć, że włoskie orzechy stanowić mogą idealny piling dla wrażliwej i delikatnej skóry.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Keks

Keks

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 15min.

Data dodania: 2013-10-08

Dodany przez proseccoprosecco

Kakaowe ciasto z bananami

Kakaowe ciasto z bananami

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2013-06-08

Dodany przez AgattaAgatta

Sałata z truskawkami i balsamico

Sałata z truskawkami i balsamico

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2013-06-06

Dodany przez AgattaAgatta

Orzechowy jabłecznik

Orzechowy jabłecznik

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 15min.

Data dodania: 2013-05-09

Dodany przez AgattaAgatta

Pieczona fasolka szparagowa z greckim dressingiem

Pieczona fasolka szparagowa z greckim dressingiem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2013-04-18

Dodany przez AgattaAgatta

Ciasto orzechowe

Ciasto orzechowe

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 1godz. 20min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez edzia1301edzia1301

Deser szampański

Deser szampański

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2012-10-28

Dodany przez eniaenia

Sałatka fasolowa z orzechami

Sałatka fasolowa z orzechami

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2012-10-28

Dodany przez eniaenia

Sałatka z jajkami z sosem czosnkowo-orzechowym

Sałatka z jajkami z sosem czosnkowo-orzechowym

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2012-09-25

Dodany przez foczka-ksfoczka-ks

Kruche z bezą i orzechami

Kruche z bezą i orzechami

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 1godz. 30min.

Data dodania: 2012-04-16

Dodany przez monciaszmonciasz

Faszerowany kurczak

Faszerowany kurczak

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 1godz. 40min.

Data dodania: 2012-03-04

Dodany przez eniaenia

Czerwony sos pesto

Czerwony sos pesto

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 10min.

Data dodania: 2012-03-02

Dodany przez affaaffa

Deser na każdy dzień

Deser na każdy dzień

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2012-02-05

Dodany przez AsusAsus

Prawdziwa kutia z bakaliami

Prawdziwa kutia z bakaliami

Ile porcji: 15

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2011-12-31

Dodany przez CEZARYCEZARY

Pieczeń z szynki

Pieczeń z szynki

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 2dni 2godz.

Data dodania: 2011-12-20

Dodany przez malinamalina

Makowiec na ucieranym spodzie

Makowiec na ucieranym spodzie

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 1godz. 50min.

Data dodania: 2011-12-20

Dodany przez malinamalina

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne