Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Miód

Królowa Egiptu, piękna i potężna Kleopatra doszukiwała się w miodzie właściwości magicznych. Wierzyła też, że zapewni jej wieczną młodość i nieskazitelnie zdrową cerę. Kąpiele w mleku zmieszanym z miodem stanowiły niezwykle skuteczny, pielęgnacyjny zabieg, który stosowany jest po dziś dzień. Oprócz tego miód uważano za składnik, który pozwalał na przyrządzenie uzdrawiającej mikstury o prawdziwie mistycznej mocy. Często stosowano go jako ostatnią deskę ratunku w przypadku groźnej lub nieznanej choroby. Dzisiaj miód jest przede wszystkim przyjemnym dodatkiem do pieczywa, niemniej jednak w dalszym ciągu posiada właściwości, którymi warto się nieco bardziej zainteresować.

Miód faktycznie może doskonale sprawdzać się w lecznictwie ze względu na swoje antybiotyczne właściwości. Skład miodu pozwala poskromić groźne dla zdrowia bakterie Gram-dodatnie oraz Gram-ujemne. Niewielu zdaje sobie sprawę, że kilka łyżeczek miodu może skutecznie ochronić nas przed różnego rodzaju wirusami, paciorkowcami i grzybami. Ważną cechą jest to, że rozcieńczone w wodzie wielokrotnie zwiększają swoje antybiotyczne właściwości. Warto więc używać go w miejsce cukru, którym każdego dnia słodzimy herbatę.

Miód sprawdza się doskonale jako medykament, który jest sobie w stanie poradzić z zapaleniem spojówek czy rogówki. Przez wieki uznawany był za miksturę, pomagającą zachować młody wygląd, jak się okazuje- nie bezpodstawnie. Dzięki jego działaniu skóra staje się o wiele lepiej odżywiona. Niniejsza cecha wpływa na to, że miód wykorzystywany był do walki z czyrakami, owrzodzeniami, odmrożeniami lub oparzeniami.

Warto włączyć go do codziennego menu, albowiem składnik ten w korzystny sposób oddziałuje na szybkość trawienia i metabolizm. Przynosi odczuwalną ulgę w przypadku wrzodów żołądka, a także w pewien sposób zwiększa perystaltykę jelit. Warto skorzystać z miodowych dobrodziejstw, jeśli często raczymy się kawą, papierosami czy alkoholem.

Warto napomknąć, że miód nadal stosowany jest jako domowy sposób na całkowite zażegnanie, bądź złagodzenie przewlekłego bólu gardła.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Piernik z miodem i powidłami

Piernik z miodem i powidłami

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 1godz. 20min.

Data dodania: 2013-12-17

Dodany przez proseccoprosecco

Pączki nadziewane czekoladą

Pączki nadziewane czekoladą

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2013-10-30

Dodany przez AgattaAgatta

Piernik żytni

Piernik żytni

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 15min.

Data dodania: 2013-10-07

Dodany przez proseccoprosecco

Strucla makowa

Strucla makowa

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 1godz. 40min.

Data dodania: 2013-09-16

Dodany przez proseccoprosecco

Miodoklejki

Miodoklejki

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2013-09-05

Dodany przez proseccoprosecco

Bardzo zdrowe trufle

Bardzo zdrowe trufle

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 10min.

Data dodania: 2013-08-07

Dodany przez AgattaAgatta

Skrzydełka pieczone słodko-ostre

Skrzydełka pieczone słodko-ostre

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2013-05-29

Dodany przez AgattaAgatta

Owsiane placki z miodem

Owsiane placki z miodem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 20min.

Data dodania: 2013-05-15

Dodany przez AgattaAgatta

Domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2013-05-11

Dodany przez AgattaAgatta

Ciasteczka ANZAC

Ciasteczka ANZAC

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2013-04-30

Dodany przez AgattaAgatta

Pieczony kurczak pomarańczowo-miodowy

Pieczony kurczak pomarańczowo-miodowy

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 15min.

Data dodania: 2013-04-25

Dodany przez AgattaAgatta

Quinoa na śniadanie

Quinoa na śniadanie

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 13min.

Data dodania: 2013-04-22

Dodany przez AgattaAgatta

Pieczona fasolka szparagowa z greckim dressingiem

Pieczona fasolka szparagowa z greckim dressingiem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2013-04-18

Dodany przez AgattaAgatta

Pasta chili

Pasta chili

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 5min.

Data dodania: 2013-03-14

Dodany przez AgattaAgatta

Udka w orientalnej marynacie

Udka w orientalnej marynacie

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2013-03-13

Dodany przez AgattaAgatta

Muffiny z malinami i miodem

Muffiny z malinami i miodem

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2013-03-11

Dodany przez AgattaAgatta

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne