Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Masło

Problem wyboru tłuszczu do smarowania pieczywa w dalszym ciągu jest dla wielu osób niejasny. Masło uznawane jest za najszlachetniejszy tłuszcz zwierzęcy. Większość, bo aż około 50 % kwasów tłuszczowych obecnych w maśle, stanowią nasycone kwasy tłuszczowe, charakterystyczne właśnie dla tłuszczów pochodzenia zwierzęcego; 34-35 % stanowią jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a 5,6 % wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe nienasycone, zarówno jedno -, jak i wielo -, chronią nas przed rozwojem chorób serca. A nasycone kwasy tłuszczowe wpływają na wzrost poziomu cholesterolu we krwi, a tym samym zwiększają ryzyko zachorowania na miażdżycę.

Masło jest otrzymywane ze śmietany mleka krowiego. Masło śmietankowe wytwarza się z nieukwaszonej śmietany, natomiast śmietana przeznaczona do produkcji masła wiejskiego jest niepasteryzowana i samoistnie dość silnie ukwaszona. Skład masła ulega zmianom zależnie od użytego surowca, zawartości dodatków oraz zastosowanej technologii. Podstawowymi składnikami są: tłuszcz (82-85 %), woda (15-16 %), i s.m.b. (sucha masa beztłuszczowa) w ilości 0,8 – 1,3%.

Spożywanie masła powoduje zwiększoną absorpcję składników odżywczych z jedzenia i ma więcej naturalnie występujących składników odżywczych oraz witamin (szczególnie witamina A i D) niż margaryna. Masło jest także bardzo kaloryczne np. masło śmietankowe zawiera 659 kcal w 100g, a masło extra – aż 735 kcal.

Z całą pewnością masło powinno być planowane w diecie dzieci do 7 lat. Zalecenie takie związane jest z naturalnie występującymi w maśle witaminami oraz brakiem w nim izomerów kwasów tłuszczowych, które mogą nadal pojawiać się w tłuszczach roślinnych. Również dla kobiet w ciąży oraz karmiących odpowiednie będzie masło, bowiem wspomniane izomery wykazywać mogą teratogenne działanie na płód.

Masło używamy oczywiście najczęściej do smarowania pieczywa, do wyrobu kremów, jako dodatek do wypieku ciast, do jajecznicy czy omletów, czy past.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Ciasteczka z masłem orzechowym

Ciasteczka z masłem orzechowym

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2014-11-27

Dodany przez AgattaAgatta

Biscotti z czekoladą i migdałami

Biscotti z czekoladą i migdałami

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2014-11-10

Dodany przez proseccoprosecco

Muffinki brownie

Muffinki brownie

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2014-11-03

Dodany przez proseccoprosecco

Czekokubki

Czekokubki

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 35min.

Data dodania: 2014-10-07

Dodany przez AgattaAgatta

Torta di ricotta

Torta di ricotta

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2014-09-18

Dodany przez proseccoprosecco

Kremowa zupa z porów

Kremowa zupa z porów

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 35min.

Data dodania: 2014-09-09

Dodany przez AgattaAgatta

Galette z imbirem i gruszkami

Galette z imbirem i gruszkami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2014-09-04

Dodany przez AgattaAgatta

Keks świąteczny

Keks świąteczny

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2013-12-09

Dodany przez proseccoprosecco

Babeczki budyniowe

Babeczki budyniowe

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2013-11-14

Dodany przez proseccoprosecco

Pączki nadziewane czekoladą

Pączki nadziewane czekoladą

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2013-10-30

Dodany przez AgattaAgatta

Metrowiec

Metrowiec

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2013-10-22

Dodany przez proseccoprosecco

Churros

Churros

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2013-10-21

Dodany przez proseccoprosecco

Keks

Keks

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 15min.

Data dodania: 2013-10-08

Dodany przez proseccoprosecco

Kapuśniak

Kapuśniak

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1godz. 25min.

Data dodania: 2013-09-30

Dodany przez proseccoprosecco

Strucla makowa

Strucla makowa

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 1godz. 40min.

Data dodania: 2013-09-16

Dodany przez proseccoprosecco

Kukurydza z wody

Kukurydza z wody

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2013-09-05

Dodany przez proseccoprosecco

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne