Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Margaryna

Margaryna jest emulsją jadalnych tłuszczów roślinnych zmieszanych z wodą lub mlekiem, z dodatkiem substancji polepszających smak, wartość odżywczą oraz przedłużających okres trwałości. Zbliżony do masła smak margaryna zawdzięcza ukwaszeniu mleka dodawanego podczas produkcji.

Margaryna powinna być podstawowym smarowidłem dla osób dorosłych. Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, co jest szczególnie ważne w przypadku osób starszych oraz cierpiących na choroby serca i układu krążenia. Na rynku polskim są już dostępne margaryny, które obniżają zły cholesterol.

Zawartość tłuszczu w margarynach jest zróżnicowana (i uzależniona od receptury produkcji) waha się od 45 – 80 %. W jej skład wchodzą w różnych proporcjach : olej ciekłe, zawierające kwasy tłuszczowe nienasycone, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), oraz ewentualnie izomery trans. Dlatego im więcej jest w margarynie oleju ciekłego, tym jest ona zdrowsza. Margaryny twarde (kostkowe) zawierają w porównaniu z margarynami miękkimi, zdecydowanie większe ilości niekorzystnych dla zdrowia izomerów trans. NNKT zawarte w dużych ilościach w tłuszczach roślinnych są korzystniejsze dla organizmu, pozytywnie oddziałują na poziom cholesterolu we krwi oraz jego krzepliwość (co wiąże się z obniżeniem rozwoju miażdżycy, a tym samym chorób serca).

Wśród margaryn możemy więc znaleźć takie, które dostarczają tyle samo energii co masło, jak również takie, które są o wiele mniej kaloryczne. Przykładowy skład procentowy tłuszczów w margarynie to: kwasy tłuszczowe nasycone 22,3 %, jednonienasycone –55,8%, wielonienascycone 21,8%.

Sporym argumentem przemawiającym na korzyść margaryny jest to, że nie zawiera cholesterolu.

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Babeczki budyniowe

Babeczki budyniowe

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2013-11-14

Dodany przez proseccoprosecco

Babka piaskowa cytrynowa

Babka piaskowa cytrynowa

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2013-11-06

Dodany przez proseccoprosecco

Metrowiec

Metrowiec

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2013-10-22

Dodany przez proseccoprosecco

Piernik żytni

Piernik żytni

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 15min.

Data dodania: 2013-10-07

Dodany przez proseccoprosecco

Wyśmienita szarlotka

Wyśmienita szarlotka

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 1godz. 0min.

Data dodania: 2013-09-25

Dodany przez AgattaAgatta

Babka piaskowa

Babka piaskowa

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 1godz. 5min.

Data dodania: 2013-02-27

Dodany przez AgattaAgatta

Tarta z roszponką

Tarta z roszponką

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 50min.

Data dodania: 2012-11-11

Dodany przez edzia1301edzia1301

Kawowe kulki

Kawowe kulki

Ile porcji: 16

Czas przyrządzenia: 45min.

Data dodania: 2012-11-06

Dodany przez edzia1301edzia1301

Sernik izaura

Sernik izaura

Ile porcji: 26

Czas przyrządzenia: 1godz. 30min.

Data dodania: 2012-11-01

Dodany przez edzia1301edzia1301

Karpatka

Karpatka

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2012-11-01

Dodany przez edzia1301edzia1301

Racuszki pomarańczowe

Racuszki pomarańczowe

Ile porcji: 30

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2012-10-31

Dodany przez edzia1301edzia1301

Paluszki ziemniaczane

Paluszki ziemniaczane

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 30min.

Data dodania: 2012-10-31

Dodany przez edzia1301edzia1301

Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 55min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez edzia1301edzia1301

Pizza

Pizza

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez edzia1301edzia1301

Pleśniak

Pleśniak

Ile porcji: 16

Czas przyrządzenia: 1godz. 30min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez edzia1301edzia1301

Tort kakaowy

Tort kakaowy

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 1godz. 25min.

Data dodania: 2012-10-30

Dodany przez edzia1301edzia1301

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne