Przyzwyczailiśmy się do tego, że marchewka towarzyszyła nam od najmłodszych lat. Przez ten czas stała się powszednim składnikiem w naszej kuchni, który nie wzbudza już zbyt wielkich emocji. Niemniej jednak warzywo nadal pozostaje niezwykle istotne i przynosi wiele korzyści dla naszego organizmu. Odkryjmy czar marchwi raz jeszcze.
Marchewka powinna być szczególnie ceniona za spore pokłady beta-karotenu, który tytułowany jest również jako prowitamina A. Najbardziej istotną cechą tego składnika jest zwiększenie odporności całego organizmu i skuteczna ochrona przed zakusami najróżniejszych wirusów. Dzięki pokaźnej ilości przeciwutleniaczy, marchewka wspomoże nas w walce ze szkodliwymi wolnymi rodnikami. Nie od dziś również wiadomo, że właściwości marchwi korzystnie wpływają na wzrok i mogą go w jakimś stopniu poprawić.
Mówiliśmy o beta-karotenie, dodajmy zatem że dzięki włączeniu marchewki do naszego codziennego menu, zmniejszymy ryzyko związane z chorobą nowotworową, bądź schorzeniami serca. Cenną informacją jest to, że prowitamina A jest w stanie w opóźnić proces starzenia, a wszyscy pragniemy odkryć magiczne źródło wiecznej młodości.
Marchewka ma jednak więcej ukrytych skarbów, do których należą pokaźne ilości witamin z grupy B, a także witaminy PP, K i C. Oprócz tego nie wypada pominąć żelaza, cynku, miedzi, molibdenu i fosforu. Dzięki takiemu nagromadzeniu składników, marchew może sprawdzać się jako kosmetyk, który znacznie poprawi kondycję i jędrność naszej skóry.
Częstym zagrożeniem dla zdrowia są pokłady tłuszczu, zalegające we krwi. Spożywanie marchewki wspomoże osoby, które mogą być zagrożone przez chorobę wieńcową serca albo miażdżycę. Do swojej diety powinny je także włączyć osoby, mające problem z otyłością.
Warto zaznaczyć, że właściwości marchewki wpłynąć mogą korzystnie na pracę żołądka. Dzięki temu poprawić się może trawienie, co jest dość istotne przy częstym spożywaniu tłustych i ciężkostrawnych potraw. Marchewka przyspieszy metabolizm oraz skutecznie wzmocni wątrobę.
Brak komentarzy
2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca
ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?
2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek
jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?
2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką
20 minut to za mało
2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe
muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)
2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe
Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.