Majonez należy do składników, który bardzo często spotkać można w pieleszach naszej kuchni. Jednocześnie określany jest jako najpopularniejszy sos, jaki wzbogaca przygotowywane przez nas potrawy. W jaki sposób doszło do powstania majonezu? Tego nie wie nikt, a relacje na temat jego odkrycia potrafią się wzajemnie wykluczać. Mimo wszystko wiele tropów prowadzi do Mahón.
Obronne mury Mahón atakowane były przez francuskie wojska. Obrońcy radzili sobie dosyć dzielnie, niestety po jakimś czasie ich zapasy zaczęły się wyczerpywać. W momencie, kiedy nad żołnierzami Mahón zawisło widmo głodu, jedyne na co mogli liczyć, to oliwa z oliwek i jajka. Przez kilka dni obrońcy miasteczka raczyli się gotowanymi jajkami, które polewano sosem żółtkowo-oliwkowym. Francuzi zdołali przedrzeć się przez wyczerpaną obronę, wkraczając dumnie na uliczki Mahón. W jednym z garnizonów spotkali się z niecodzienną jajeczną potrawą, która okazała się zaskakująco dobra. W ten oto sposób prowizoryczne, żołnierskie danie trafiło na dwory całej Francji, potem zaś wieść o nowym daniu rozeszła się po całym świecie. Według jednej z legend w ten właśnie sposób doszło do powstania pierwszego na świecie majonezu.
Oczywiście z czasem sposób wyrobu majonezu uległ znacznym zmianom. Oliwę zastąpiono olejem roślinnym, a miejsce surowych żółtek zajęły gotowane jajka, bądź jajka w proszku. Dodajmy do tego odrobinę przypraw, kilka łyżeczek cukru i musztardę. W dzisiejszych czasach nieodłącznym składnikiem majonezu stają się różnego rodzaju polepszacze, konserwanty, barwniki i emulgatory.
W sklepach natkniemy się na wiele gatunków majonezu. Najbardziej popularny jest chyba majonez stołowy. Jeśli zależy nam na wizualnym upiększeniu potrawy, warto sięgnąć po majonez dekoracyjny, który charakteryzuje się gęstszą konsystencją. Oprócz tego skorzystać możemy z sosu majonezowego – ten jest o wiele rzadszy od poprzednich. Na koniec zostaje nam majonez sałatkowy, którego głównym składnikiem jest chemiczne zagęszczona woda.
Brak komentarzy
2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca
ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?
2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek
jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?
2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką
20 minut to za mało
2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe
muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)
2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe
Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.