Koperek ogrodowy występuje w kuchniach całego niemal świata. Zawsze stanowi miłe urozmaicenie codziennego menu, stając się jednym z najbardziej pożądanych dodatków do przygotowanych potraw. Przy okazji może pełnić rolę leku, polecanego w szczególności przy niemowlęcych kolkach.
Koperek należy do roślin jednorocznych, a przez człowieka został odkryty ponad 5000 lat temu. Posługiwali się nim już pierwsi Rzymianie oraz Egipcjanie. W chwili obecnej jest dość popularny w krajach Europy, Ameryki Południowej i Północnej, a także w północnych zakątkach Afryki. Posiada charakterystyczny aromat, a także unikatowy, nieco szczypiący smak. W szeroko pojętych kulinariach sporo zastosowań posiadają świeże pędy rośliny, a także nasiona, które przepełnione są różnego rodzaju olejkami, kwasami i związkami kumarynowymi. Koperek wzbogaci nasz organizm sporą dawką witaminy C i B, a oprócz tego zawiera żelazo, fosfor i wapń.
W Polsce znany jest również koperek włoski, zaliczany do roślin dwuletnich.
Nasiona kopru najlepiej zbierać, kiedy osiągną brązowy kolor. Następnie suszymy je na słońcu, po czym umieszczamy całość w papierowych torbach. Jakiś czas potem są przekładane do szczelnie zamykanych pojemników. Dobrym pomysłem jest zamrożenie koperku, co pozwoli na zakonserwowanie zarówno jego smaku, jak i aromatu.
W kuchni dobrze spisują się obie postacie koperku. Jeśli zostanie drobno posiekany, nadawać się będzie jako dodatek do ziemniaków, jajek, zup, zapiekanek albo drobiu. Równie dobrze można nim wzbogacić mleczne i warzywne napoje. Dobrym pomysłem jest połączenie jego smaku z gotowanymi warzywami czy makaronem. Stanie się niezastąpionym dodatkiem do twarożku, śmietany i ziołowego masła. Oprócz tego niejednokrotnie wchodzi w skład kiszonych ogórków, marynowanych warzyw, duszonych mięs, różnego rodzaju sałatek, ryb i owoców morza. Z powodzeniem można dodać go do oliwy z oliwek, bądź octu.
Koperek pomaga odświeżyć oddech, ponadto potrafi przynieść ulgę przy zaburzeniach pracy jelit i żołądka. Pomaga na niestrawność. Dodajmy, że napar z koperku łagodzi objawy grypy i przeziębienia.
Brak komentarzy
2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca
ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?
2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek
jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?
2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką
20 minut to za mało
2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe
muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)
2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe
Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.