Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa miała niegdyś ogromne znaczenie w handlu. Arabscy kupcy sprowadzali ją z Indii, oferując niespotykaną przyprawę największym bogaczom Konstantynopola. Dodajmy, że w tamtych czasach gałka muszkatołowa sama w sobie stanowić mogła respektowany środek płatniczy. Pierwsze pojawienie się przyprawy w Europie przypadło na VI wiek naszej ery. Ciekawostką jest fakt, że początkowo składnik ten był szerzej wykorzystywany w medycynie, jako środek na zaburzenie trawienia, niż w kuchni.

Kulinarne skrzydła rozwinęła na przestrzeni XV wieku, do czego przyczynili się Portugalczycy. Obecnie stanowi przyprawę, która nie tylko nadaje niepowtarzalny smak przygotowanym potrawom, ale również ceniona jest dzięki zdrowotnemu działaniu.

Wspomnieć można, że gałka muszkatołowa pochodzi z muszkatołowca korzennego. Roślina dysponuje również kwiatem muszkatołowym, który jednak jest o wiele bardziej delikatny niż omawiana przyprawa. Niezaprzeczalnie, jedną z głównych cech charakterystycznych tego składnika jest korzenny, odświeżający aromat, który wzbogacić może bigosy, desery i pierniki.

Według niektórych źródeł, gałka muszkatołowa zasilała niegdyś grono cenionych afrodyzjaków o dość dużej mocy. Przez to ochrzczoną ją mianem „przyprawy kochanków”. Mimo tego, że składnik jest często używany w kuchni, należy wystrzegać się jego nadmiernej ilości. Przyprawa jest na tyle silna, że wystarczająca będzie zaledwie jej szczypta.

Jeśli zależy nam na uwolnieniu niezwykłego aromatu, powinniśmy przyprawić nasze dania, ścierając gałkę muszkatołową na tarce, bezpośrednio nad przygotowanymi potrawami. Warto pamiętać, że aromat ten może wzbogacić również lampkę grzanego wina, bądź kufel piwa. Cukiernicy z Indonezji słyną z dość częstego stosowania gałki muszkatołowej przy okazji wyrobu słodyczy.

Poza tym przyprawa może mieć również znaczenie w lecznictwie. Pełni rolę medykamentu, który poradzi sobie z zaburzeniami oskrzelowymi, a także umniejszy nieco problemy związane z reumatyzmem. Dodatkowo dzięki swojemu kojącemu oddziaływaniu na skórę, gałka muszkatołowa jest mile widziana w branży kosmetycznej.

Zdjęcie należy do http://www.flickr.com/photos/dave_fisher/

Komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Przykładowe przepisy

Kremowa zupa z porów

Kremowa zupa z porów

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 35min.

Data dodania: 2014-09-09

Dodany przez AgattaAgatta

Flaczki

Flaczki

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 3godz. 35min.

Data dodania: 2013-10-16

Dodany przez AgattaAgatta

Zupa krem z białych szparagów

Zupa krem z białych szparagów

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 25min.

Data dodania: 2013-04-08

Dodany przez AgattaAgatta

Białe szparagi z jajkiem

Białe szparagi z jajkiem

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15min.

Data dodania: 2013-04-07

Dodany przez AgattaAgatta

Pasztet wielkanocny

Pasztet wielkanocny

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 2godz. 20min.

Data dodania: 2013-03-12

Dodany przez AgattaAgatta

Muffiny marchewkowe

Muffiny marchewkowe

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 35min.

Data dodania: 2013-03-06

Dodany przez AgattaAgatta

Musaka jarzynowa Arthura Agatstona

Musaka jarzynowa Arthura Agatstona

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 1godz. 15min.

Data dodania: 2013-01-22

Dodany przez AgattaAgatta

Lekkie włoskie gnocchi ziemniaczane Jamiego Olivera

Lekkie włoskie gnocchi ziemniaczane Jamiego Olivera

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 1godz. 25min.

Data dodania: 2013-01-18

Dodany przez AgattaAgatta

Filety z morszczuka w białym sosie

Filety z morszczuka w białym sosie

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2012-10-31

Dodany przez eniaenia

Makaron pieczony z sosem mięsnym i beszamelowym

Makaron pieczony z sosem mięsnym i beszamelowym

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1godz. 40min.

Data dodania: 2012-09-23

Dodany przez foczka-ksfoczka-ks

Zupa serowa

Zupa serowa

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 40min.

Data dodania: 2012-07-30

Dodany przez hematythematyt

Krokiety jajeczne

Krokiety  jajeczne

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 1godz. 15min.

Data dodania: 2012-06-30

Dodany przez halinahalina

Zapiekanka ryżowo-mięsna

Zapiekanka ryżowo-mięsna

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 1godz. 10min.

Data dodania: 2012-04-16

Dodany przez monciaszmonciasz

Polędwiczki na słodko

Polędwiczki na słodko

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 1godz. 5min.

Data dodania: 2012-03-05

Dodany przez eniaenia

Zapiekanka drobiowo szpinakowa

Zapiekanka drobiowo szpinakowa

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 1godz. 15min.

Data dodania: 2012-02-22

Dodany przez malinamalina

Bardzo proste i szybkie szparagi

Bardzo proste i szybkie szparagi

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 35min.

Data dodania: 2012-02-02

Dodany przez affaaffa

Więcej przepisów

Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne