Okres przejściowy pomiędzy latem a deszczową jesienią należy chyba do najmniej przyjemnych. Jego charakterystyczną cechą jest zdumiewająca wręcz liczba różnych zachorowań i przeziębień. Uciekamy się wtedy do tabletek i suplementów diety, zapominaj o naturalnym obrońcy naszego zdrowia. O czosnku.
Czosnek stosowany był już w czasach starożytnej Grecji i Rzymu. Jedne cywilizacje upadały, by wznieść się mogły następne, czosnek zaś towarzyszył każdej z nich, udostępniając swoje najcenniejsze skarby. Wystarczy wspomnieć, że wspomaga całe ciało, kiedy jest ono atakowane przez bakterie i wirusy. Wzmacnia mechanizmy obronne naszego organizmu. Oprócz tego przydaje się do walki ze złym cholesterolem i obniża nieco, zbyt wysoki poziom cukru we krwi.
Czosnkowi przypisać można wiele superlatyw. Jedną z nich będzie przeciwmiażdżycowe i żółciopędne działanie. Warzywo nie tylko przyspieszy gojenie ran, ale również zdezynfekuje drogi moczowe. Ząbki czosnku wyglądają niepozornie, jednak stanowią niesamowite źródło witamin z grupy B, PP, C i A. Oprócz tego w składzie czosnku znalazły się liczne związki śluzowe, a także sole mineralne. Występują w nim również fitoncydy o prawdziwie zabójczym działaniu dla bakterii.
Oczywiście czosnek to nie tylko świetny medykament, ale także składnik o sporym znaczeniu gastronomicznym. Ząbki tego warzywa często dodawane są do różnego rodzaju sosów oraz sałatek. Wzbogacają pieczone mięsa, a ponadto tworzą idealne kompozycje z innymi warzywami. Czosnek jest mile widziany jako element wzbogacający zupy, ryby, zapiekanki i jajka.
Istotnym minusem warzywa jest jego silny aromat. Jeśli dotknęło nas przeziębienie i zdecydujemy się na leczenie za pomocą czosnku, inni domownicy mogą stronić od naszego towarzystwa. Dobrze jest zaopatrzyć się wtedy w paczkę miętówek i nać pietruszki, która złagodzi mało przyjemny zapach.
Warto zatem włączyć czosnek do codziennego menu, czy to ze względów kulinarnych, czy zdrowotnych. W każdym z przypadków składnik ten sprawdzał się będzie idealnie.
Zdjęcie należy do http://www.flickr.com/photos/swanksalot/
Brak komentarzy
2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca
ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?
2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek
jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?
2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką
20 minut to za mało
2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe
muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)
2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe
Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.