Cebula wydaje się być zwyczajnym składnikiem, jaki każdego niemal dnia wykorzystujemy w naszej kuchni. Niemniej jednak pod tą całą zwyczajną otoczką kryją się skarby, o których istnieniu nie mieliśmy nawet pojęcia. Na czym polega owa niezwykłość cebuli? Przekonajmy się.
Ojczyzną cebuli jest Azja. W czasie wielkich odkryć i podróży, zwrócono uwagę również i na tą botaniczną ciekawostkę. Roślina w szybkim tempie zjednywała sobie najwybitniejszych kucharzy z Europy i Ameryki, stając się jednym z podstawowych kulinarnych składników. Samą cebulę łatwo rozpoznać po charakterystycznej korzeniowej bulwie i długich, wąskich liściach.
Często bywa tak, że krojąc cebulę nie możemy powstrzymać łez. Warzywo wydaje się zmiękczać nawet najbardziej zatwardziałe serca. Dzieje się tak przez związek o nazwie sulfin etylu. Oprócz tego, w cebulowych warstwach znajdziemy takie wspaniałości jak lotne olejki, witaminy, pektyny oraz flawonoidy. Powyższy skład wpływa korzystnie na perystaltykę jelit, a także charakteryzuje się prawdziwie bakteriobójczym działaniem. Dodać można, że główka cebuli działać może moczopędnie.
Wspomnieliśmy o zawartych w cebuli, flawonoidach. Z nich natomiast wyróżnić można kwercetynę, która wzmocni nasze serce i oddali od niego ryzyko zawału. Oprócz tego uszczelni naczynia krwionośne, a także sprawi, że staną się bardziej elastyczne.
Jednakże cebula posiada pewne niekorzystne cechy, których należy się wystrzegać. Warzywa tego powinny unikać osoby, które cierpią na zgagę. Cebula może skutecznie wzmocnić wszystkie nieprzyjemne objawy.
Zdarza się, że niektórzy delektują się główką cebuli zjadaną na surowo. Częściej jednak wzbogaca warzywne sałatki czy sosy. Popularna jest też jajecznica z ładnie zeszkloną cebulką. Jeśli spojrzeć na zastosowania bardziej oddalone od gastronomii, należy zwrócić uwagę na łagodzące właściwości cebuli. Usunie miejsca zapalne, a także przyśpieszy gojenie ran. Cebulowe okłady były kiedyś bardzo popularne, a co najważniejsze – przynosiły efekty.
Zdjęcie należy do http://www.flickr.com/photos/drb62/
Brak komentarzy
2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca
ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?
2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek
jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?
2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką
20 minut to za mało
2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe
muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)
2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe
Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.