Kroimy buraki na połówki, myjemy, zawijamy w folię aluminiową, układamy na blasze, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę w 180 stopniach. Po wyjęciu obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, czosnek obieramy i przepuszczamy przez prasę. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek, szklimy na niej cebulę wraz z czosnkiem. Na patelnię dodajemy buraki, przyprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Całość smażymy przez 5 minut, po czym wlewamy sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy, starta skórkę pomarańczową oraz bulion. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu około 15 minut. Ziemniaki miksujemy na puree, przyprawiamy je do smaku. Zupę zagęścić śmietaną kremówką i podawać z łyżka jogurtu na wierzchu i szczyptą szczypioru.
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy