Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Zupa śledziowa

Dodany przez

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 25min.
Czas przygotowania: 3 godz.
Czas gotowania: 25 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 1198

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Składniki

  • śledzie a'la matias 4 spore płaty
  • cebula dymka ze szczypiorkiem 3 sztuki
  • jabłko 1 duże
  • cukier do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • ziemniaki 1 kg
  • śmietana słodka 12% 1/2 litra
  • śmietana ukwaszona 18% 1/2 litra

Jak zrobić Zupa śledziowa?

Śledzie wymoczyć w wodzie i pokroić w drobną kostkę. Śmietany wlać do misy i wymieszać. Dodać obrane i starte na dużych oczkach jabłko. Cebulę posiekać i dodać do śmietany. Szczypiorek posiekać i odłożyć.

Śmietanę doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i cukrem. Wymieszać ze śledziami i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku i odcedzić. Lekko wstrząsnąć w garnku i przełożyć na półmisek.

Zupę wlać na talerze, włożyć porcję gorących ziemniaków i posypać szczypiorkiem. Smacznego!
Komentarze

Do przepisu na: Zupa śledziowa

malina#

malina

2012-01-04 22:08:48

Można dodać do smaku trochę soku z cytryny ,

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne