Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Winogronowo serowy zimny deser

Dodany przez

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 867

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Składniki

  • biały ser 450 g
  • galaretka wiśniowa 2 opak
  • galaretka gruszkowa 1 opak
  • lub galaretka cytrynowa 1 opak
  • winogrona czerwone
  • białe wqinogrona
  • cukier 5 łyżek
  • biszkopty 200 - 250 g
  • oliwa 2 łyżki

Jak zrobić Winogronowo serowy zimny deser?

Do przygotowania galaretek gotujemy wodę. Obie galaretki wiśniowe - rozpuścić w 1, 5 szklanki wrzącej wody, dokładnie ją rozmieszać i odstawić by wystygły. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy 2 łyżkami oliwy i wyłożyć biszkoptami dno i boki. Ser mielimy raz albo dwa razy przekładamy do miski malaksera lub miksera, dodajemy cukier i półpłynną galaretkę wiśniową - pozostawiając 5 łyżek. Miksujemy, najpierw na wolnych obrotach przez 1 minutę i na dużych obrotach około 3 minuty. Rozpuszczamy galaretkę gruszkową lub cytrynową w 400 ml wrzącej wody, zmieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretki i odstawiamy ją do schłodzenia. Do masy serowo galaretkowej wkładamy po 15 - 20 dag mieszanego najlepiej bezpestkowego winogronu. Jeśli owoce winogronu mają pestki musimy się trochę pobawić i powyjmować je z owoców. Masę serową lekko mieszamy, wykładamy do przygotowanej tortownicy i łyżką wyrównujemy powierzchnię masy. Pozostawioną czerwoną galaretkę, łyżeczką wciskamy w masę serową. Na wierzch masy serowej układamy pozostałe owoce winogronu (dekoracyjnie lub nie), zalewamy półpłynną żółtą galaretką i wstawiamy do lodówki przynajmniej na 60 minut aby zakrzepła się, a deser był mocno schłodzony.
Komentarze

Do przepisu na: Winogronowo serowy zimny deser

Ter-esa#

Ter-esa

2010-03-28 20:32:54

A po co się zastanawiać..
Ja tak robię i nie zastanawiam się. Składników nie będę zmieniać ..bo mam wypróbowane.

Albertos#

Albertos

2010-03-18 13:48:15

Zastanawiam się, czy zamiast zwykłego cukru można by dodać cukier puder wymieszany z odrobiną cukru waniliowego.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne