Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Uszka z grzybowym farszem

Dodany przez

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 8319

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Podajemy zalane bardzo gorącym barszczem.

Zdjęcia

Podajemy zalane bardzo gorącym barszczem.
Podajemy zalane bardzo gorącym barszczem.
Podajemy zalane bardzo gorącym barszczem.
Podajemy zalane bardzo gorącym barszczem.
Podajemy zalane bardzo gorącym barszczem.

Składniki

ciasto

  • mąka 1 szklanka
  • sól 1 szczypta
  • żółtko 1 szt
  • oliwa 1 łyżka
  • woda 0,5 szklanki
  • mąka do posypania stolnicy
  • sól 1 szczypta
  • olej 1 łyżka

Jak zrobić Uszka z grzybowym farszem?

Ugotowane grzyby najdrobniej siekamy lub przepuszczamy przez maszynkę. Bardzo drobno posiekaną cebulę zasmażamy na maśle, gdy się zeszkli, łączymy z grzybami, całość przez chwilę zasmażamy, dodajemy przyprawy, tartą bułkę, odstawiamy do wychłodzenia. Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do malaksera, wyrobione, gładkie i sprężyste ciasto pozostawiamy na 10 minut. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkujemy 2 cienkie placki, kroimy w kwadraty o boku 3 cm, na środku każdego kwadratu kładziemy małą łyżeczkę farszu, składamy po przekątnej i zalepiamy boki trójkąta, 2 rogi powstałego trójkąta łączymy i mocno zaciskamy wokół palca. Układamy uszka na posypanej mąką stolnicy. Gotujemy w osolonej z dodatkiem łyżki oleju wodzie, gdy wypłyną, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Po wyjęciu uszek za pomocą łyżki cedzakowej można je delikatnie posmarować tłuszczem, np. masłem, by się zbyt mocno nie skleiły.
Komentarze

Do przepisu na: Uszka z grzybowym farszem

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne