Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Spaghettini z cytrusowo-czosnkowymi okruszkami

Dodany przez

Ile porcji: 2

Łączny czas przyrzadzenia: 18min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 5 min.
Czas smażenia: 3 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 4132

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Przepis prosto z południowej Italii. Zamiast sera, tak bardzo pasującego do makaronów, jest bułka tarta, zwana parmezanem ubogich. Ciekawy, niemal orzechowy smak bułki złamany cierpkością cytryny i podkreślony ostrością czosnku. Bardzo smakowite danie. Przepis Nigelli Lawson z książki Nigellissima. Włoskie inspiracje.

Zdjęcia

Przepis prosto z południowej Italii. Zamiast sera, tak bardzo pasującego do makaronów, jest bułka tarta, zwana <b>parmezanem ubogich</b>. Ciekawy, niemal orzechowy smak bułki złamany cierpkością cytryny i podkreślony ostrością czosnku. Bardzo smakowite danie. Przepis Nigelli Lawson z książki <b>Nigellissima</b>. Włoskie inspiracje.

Składniki

Jak zrobić Spaghettini z cytrusowo-czosnkowymi okruszkami?

Spaghettini gotuję al dente w dużej ilości wody. Zachowuję filiżankę wody z gotowania makaronu. Cytrynę dokładnie szoruję, ścieram skórkę i wyciskam sok. Zwykła oliwie rozgrzewam na patelni, wrzucam skórkę cytrynową, oraz bułkę. Po 2 minutach prażenia przekładam na talerz.

Przecedzony makaron przekładam do garnka, dodaję oliwę extra vergine, połowę soku z cytryny, płatki chili, sól, oraz posiekany czosnek. Po wymieszaniu wlewam połowę wody z gotowania makaronu, oraz pozostały sok (jeśli po spróbowaniu spaghettini jest mało cytrynowe).

Na koniec dodaję bułkę oraz posiekana natkę pietruszki. Mieszam i podaję.
Komentarze

Do przepisu na: Spaghettini z cytrusowo-czosnkowymi okruszkami

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne