Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Śmietanowy tort z mandarynkami

Dodany przez

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 2103

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Smaczny deserek dla tych małych i tych dużych łakomczuszków.

Zdjęcia

Smaczny deserek  dla tych  małych i tych dużych łakomczuszków.

Składniki

  • gotowy blat biszkoptowy 1 szt
  • ew. biszkopty 2 opak
  • śmietana 30% - 1 szklanka
  • galaretka cytrynowa 1 opak
  • galaretka brzoskwiniowa 1 opak
  • mandarynki 4-5 szt
  • cukier 0,5 szkl
  • nalewka mandarynkowa 50 ml
  • żelatyna 4 łyżeczki
  • konfitura lub dżem mandarynkowy
  • płatki migdałowe

Jak zrobić Śmietanowy tort z mandarynkami?

Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 1, 5 szklanki wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy stężeje kroimy ją w kosteczkę. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Przestudzić, zmiksować, powoli wlewając śmietankę. 3 mandarynki kroimy w w paski lub dużą kostkę. Na spodzie tortownicy z zapiętym bokiem układamy blat biszkoptowy. Rozkładamy na nim kostki galaretki i 1 pokrojoną mandarynkę. Zalewamy wszystko masą śmietanową i odstawiamy do schłodzenia. Na tą masę rozkładamy cząstki ostatniej mandarynki
żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. ½ szklanki wody zagotowujemy z cukrem, wkładamy pozostałe 2 pokrojone mandarynki i gotujemy, tak by się rozgotowały do tak powstałej masy mandarynkowej dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny, wlewamy nalewkę mandarynkową. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylewamy ją na rozłożone mandarynki. Zastudzony, gotowy śmietanowiec po wyjęciu z formy możemy posmarować jego boki dżemem i obsypać płatkami migdałów - ale niekoniecznie.
Komentarze

Do przepisu na: Śmietanowy tort z mandarynkami

edzia1301#

edzia1301

2012-10-31 11:33:16

Robiłam podobny, mniam

enia#

enia

2012-03-06 14:05:46

Bardzo apetyczny torcik.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne