Jajka rozbijamy oddzielając żółtka od białek. Żółtka ucieramy na jasny krem z dodatkiem połowy cukru i cukrem waniliowym. Twaróg mielimy dwukrotnie, dodajemy do masy żółtkowej i ucieramy. Gdy masa bedzie jednolita dodajemy mąkę i ucieramy jeszcze ok. 5 min. Sezam prażymy na złoto na suchej patelni. Jedno białko ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i dodajemy do ciasta z połową uprażonego sezamu. Mieszamy. Formę natłuszczamy, przekładamy masę serową i pieczemy ok. 40 min w temp. 180 stopni c. Z pozostałych białek z dodatkiem szczypty soli ubijamy sztywną pianę i dodajemy po łyżeczce pozostały cukier. Na koniec do piany białkowej dodajemy pozostały sezam i dokładnie ale delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną pianę przekładamy na sernik i pieczemy jeszcze ok. 20 min.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta