Przepis na Schab po staropolsku

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
1 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
5895
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Składniki

  • schab 1 kg
  • śliwki suszone 1 opakowanie
  • morele suszone 1 opakowanie
  • pieprz 1 szczypta
  • majeranek 1 szczypta
  • sól 1 łyżka
  • bulion z kostki 1 szklanka
  • oliwa

sos

Jak zrobić Schab po staropolsku?

Mięso myjemy, osuszamy. Posypujemy solą, pieprzem, majerankiem. Skrapiamy oliwą i wkładamy na noc do lodówki. Ostrym i długim nożem robi­my w mięsie kieszonkę. Na przemian wkładamy morele i śliwki. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy bulionem i pieczemy przez godzinę w temperaturze 200 stopni. Po godzinie mięso odkrywamy, aby nabrało złotego koloru. Marchewkę obieramy, myje­my i kroimy w słupki. W rondelku topimy masło i lekko pod­smażamy na nim marchewkę. Dodajemy mąkę i mieszamy. Zalewamy bulionem, miesza­my. Gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy musztar­dę i miód. Schab kroimy w plastry, a sos z pieczenia dodajemy do sosu musztardowo-miodowego. Podajemy z ziemniakami puree i sałatą ze śmietaną.

Podobne przepisy

Śniadaniowa zakąska

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-10-27

Dodany przez: Marta1986

Kategoria: Mięsne

Pieczony karczek ze szpinakiem serem i musztardą ziarnistą

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-09-13

Dodany przez: bernika

Kategoria: Mięsne

Gołąbki w sosie pomidorowym

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-07-04

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Mięsne

Piersi z kurczaka w złocistej skórce

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-11-23

Dodany przez: skorpion290

Kategoria: Mięsne

Kotleciki drobiowe nadziane cytrusem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2022-12-08

Dodany przez: malina

Kategoria: Mięsne

Pierogi z kurczakiem

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-11-04

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Mięsne