Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Ryba po grecku

Dodany przez

Ile porcji: 12

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 60 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 1363

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Ryba po grecku

Składniki

  • filet z dorsza 6 sztuk
  • mąka 2 łyżki
  • jaja 2 sztuki
  • seler - korzeń 1 sztuka
  • marchew 4 duże sztuki
  • pietruszka biała 1 sztuka
  • cebula 3 sztuki
  • koncentrat pomidorowy 5 łyżek
  • kostki rosołowe 2 sztuki
  • sól,pieprz
  • maggi do smaku

Akcesoria

  • nóż
  • deska do krojenia
  • tarka
  • patelnia
  • rondel

Jak zrobić Ryba po grecku?

Filety z dorsza umyć i każdy pokroić na około 3 porcje. Jaja roztrzepać z mąką. Filety panierować w jajku i mące i smażyć na patelni. Marchew oczyścić, obrać, i zetrzeć na tartce o grubych oczkach.

Selera i pietruszkę również oczyścić, obrać i zetrzeć na grubych oczkach tartki. Cebulę pokroić w kostkę. Startą marchewkę, pietruszkę i selera oraz pokrojoną cebulę przełożyć do rondla, podlać wodą i dusić aż do momentu gdy warzywa będą miękkie (około 30 min).

Pod koniec duszenia dodać kostki rosołowe. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz maggi. Na półmisku ułożyć usmażoną rybę a na niej ułożyć warzywa. Dobrze smakuje ciepłe i zimne.
Komentarze

Do przepisu na: Ryba po grecku

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne