Przepis na Polędwica wołowa w cieście

Dodano przez:
Ile porcji:
5
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
1 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
3792
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Zdjęcia

Składniki

  • Polędwica wołowa 60 dag
  • jajka 3 szt.
  • mąka 1 szklanka
  • mleko 0,25 szklanki
  • śmietanka 1 łyżka
  • czosnek 3 ząbki
  • majeranek 1 łyżka
  • olej do smażenia 1 szklanka
  • pieprz mielony 0,5 łyżeczki
  • sól 1 łyżeczka

Jak zrobić Polędwica wołowa w cieście?

Mięso podzielić na 5-6 porcji, osuszyć, lekko zbić tłuczkiem. Do rondla wlać mleko, śmietanę, dodać żółtka, dokładnie wszystko roztrzepać i, stale ubijając, do­dawać stopniowo mąkę, roztarty z solą czosnek, pieprz, majeranek, a na koniec ubitą na sztywno pianę z białek. Delikat­nie, ale dokładnie wymieszać. Na głębo­kiej patelni mocno rozgrzać olej. Każdy płat mięsa zanurzyć w cieście i usmażyć z obu stron na rumiano. Podawać z ryżem i surówkami.

Podobne przepisy

Żeberka w kapuście

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-09-16

Dodany przez: bernika

Kategoria: Mięsne

Boczek rolowany

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-08-12

Dodany przez: gosiakaminska

Kategoria: Mięsne

Łopatka w wersji chińskiej

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-07-12

Dodany przez: ewasylwia

Kategoria: Mięsne

Karczek z migdałami i ze śliwką

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-09-08

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Mięsne

Polędwica pieczona w ostrej marynacie

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 210 min.

Data dodania: 2022-09-20

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Mięsne

Prawie Ciorba de perisoare

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-10-30

Dodany przez: bernika

Kategoria: Makarony