Przepis na Pierożki pieczone z pieczarkami

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
180 min.
Czas przygotowania:
3 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
1650
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Zimny bufet

ciasto

farsz

Jak zrobić Pierożki pieczone z pieczarkami?

Mąkę przesiać z mąka ziemniaczaną, dodać margarynę, żółtko, sól i ewentualnie niewielką ilość wody. Zagnieść ciasto. Owinąć je serwetką i włożyć na 2 godz. Do lodówki. Pieczarki oczyścić, drobno posiekać, dodać bulion i dusić pod przykryciem tak długo, aż płyn odparuje. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na margarynie na jasnozłoty kolor, dodać śmietanę wymieszaną z mąką. Połączyć pieczarki z cebulą, dodać posiekaną natkę pietruszki i przyprawy, przesmażyć. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać krążki o średnicy 9 cm. Na każdym ułożyć po łyżeczce farszu. Brzegi ciasta posmarować wodą, krążki złożyć i zlepić pierożki. Wierzch dokładnie posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody. Piec ok. 20 minut w temp. 200 stopni.

Podobne przepisy

Maliny z ananasem i kiwi

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2024-01-02

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Zimny bufet

Smalec domowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 180 min.

Data dodania: 2023-10-12

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Zimny bufet

Parówki w cieście naleśnikowym

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-01-20

Dodany przez: Kolwer

Kategoria: Zimny bufet

Pasta z szynki

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-05-27

Dodany przez: netha

Kategoria: Zimny bufet

Naleśniki po florencku

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-01-25

Dodany przez: wera

Kategoria: Zimny bufet

Cebulowa przekąska

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-08-19

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Zimny bufet