Przepis na Piernik czekoladowy

Dodano przez:
Ile porcji:
8
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
1 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
4581
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Zdjęcia

Składniki

  • twarda czekolada 1 tabliczka
  • płynny miód 1 szklanka
  • jajka 2 szt
  • cukier 1 szklanka
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • migdały 10 dag
  • przyprawa do pierników
  • morelowy dżem 1 filiżanka
  • cukier puder

Jak zrobić Piernik czekoladowy?

Miód, jajka, cukier i przyprawę do pierników miksujemy. Gdy składniki dokładnie się połączą, dodajemy, sypiąc przez sito, mąkę z proszkiem oraz utartą na tarce czekoladę. Ciasto wyrabiamy. Gdy stanie się gładkie, dodajemy migdały, przekładamy na obficie wysmarowaną tłuszczem blaszkę, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy godzinę w 160 stopniach. Pozostawiamy w formie do wychłodzenia. Wyjęte na deskę ciasto smarujemy rozgrzanym morelowym dżemem,a gdy lekko zeschnie, posypujemy cukrem pudrem.

Podobne przepisy

Kruche ciastka z maszynki

Ile porcji: 7

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-09-11

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Ciasta

Ciasto piankowe

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2022-12-12

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Gęsta polewa czekoladowa

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-12-16

Dodany przez: krokodyl

Kategoria: Ciasta

Biszkopt z masą ananasową

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-05-12

Dodany przez: madi356

Kategoria: Ciasta

Ciasto z pierniczkami

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-05-04

Dodany przez: netha

Kategoria: Ciasta

Serniczek z brzoskwiniami

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2024-03-17

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Ciasta