Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Piernik

Dodany przez

Ile porcji: 8

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 937

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Składniki

  • miód 1/2 kg
  • mielony cynamon 1/2 opakowania
  • mielone goździki 1/2 łyżeczki
  • anyżek 1/2 łyżki
  • maką żytnia 1 kg
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • jajko 1 sztuka
  • spirytus 25 ml
  • orzechy posiekane 5 łyżek

Jak zrobić Piernik?

W garnuszku należy połączyć ze sobą miód i przyprawy, wszystko podgrzać jednocześnie co jakiś czas mieszając. Po przestudzeniu należy dodać miód do mąki i wyrobić ciasto, połączyć z sodą, jajkiem i spirytusem, ponownie wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać posiekane, wcześniej sparzone orzechy. Blachę należy posmarować pszczelim woskiem, ewentualnie tłuszczem, wyłożyć na nią ciasto tak, aby miało grubość około 3- 4 cm, piec około 60 minut w temperaturze 220 stopni.
Komentarze

Do przepisu na: Piernik

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne