Pyszny, aromatyczny pasztet wielkanocny. Znakomity na ciepło, a jeszcze lepszy na zimno z chrzanem tradycyjnym czy sosem tatarskim. Polecam, zwłaszcza na wielkanocny stół.
Przepis została dodana w dniu: 12.03.2013
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2915 odwiedzających!
Bon Appétit!
Udziec indyczy i łopatkę wieprzową pokroić w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu przełożyć do garnka.
Pokroić w półplastry cebule i podsmażyć na tej samej patelni co mięso. Jak zrobi się szklista przełożyć do garnka. Zalać mięso i cebule wrzątkiem, dodać listki laurowe oraz ziele angielskie i dusić aż będzie miękkie.
Na tłuszczy ze smażenia mięsa i cebuli usmażyć umyta i oczyszczona wątróbkę. Odcedzić mięso, i cebulę. W zachowanym sosie z gotowania namoczyć porwane na kawałki bułki.
Przestudzone mięso, wątróbki, cebule i odciśnięte bułki zmielić na gładko. Dodać jajka, sól, pieprz i pieprz ziołowy, tymianek i gałkę muszkatołową. Wymieszać i przełożyć do formy. Wyrównać wierzch i wstawić do gorącego piekarnika. Piec godzinę w 180 stopniach.
Kategoria: Bez kategorii
Kategoria: Bez kategorii
Kategoria: Bez kategorii
Kategoria: Bez kategorii