Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Pasztet świąteczny

Dodany przez

Ile porcji: 8

Data dodania:

Wyświetlenia: 4307

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Pasztet świąteczny
Pasztet świąteczny

Składniki

  • wołowina 1/2 kg
  • wieprzowina 1/2 kg
  • cielęcina 1/2 kg
  • boczek 30 dag
  • mięso z kurczaka 1/2 kg
  • wątroba cielęca 30 dag
  • cebula 2 szt
  • marchew 2 szt
  • pietruszka 1 szt
  • liść laurowy 1 szt
  • ziarna pieprzu 5 szt
  • kajzerka czerstwa 2 szt
  • jajka 6 szt
  • gałka muszkatołowa utarta 1 szt
  • smalec do smarowania blachy 2 łyżki
  • tarta bułka 3 łyżki
  • sól 1 szczypta
  • pieprz 1 szczypta

Jak zrobić Pasztet świąteczny?

Pokrojone mięsa włożyć do garnka razem z boczkiem, obraną cebulą, marchewką, pietruszkę, liścia laurowego i pieprz. Zalać wodą wszystko i gotować pod przykryciem 3 godziny do miękkości. Pod koniec gotowania włożyć na 15 minut wątróbkę. Garnek zdjąć z ognia i dołożyć bułkę pokrojoną w kromki. Pozostawić, aż wystygnie, a bułka wchłonie sos z mięsa. Ugotowane mięso razem z bułką i jarzynami zmielić w maszynce trzy razy. Dodać gałkę muszkatołową, żółtka, sól, pieprz, i dobrze wyrobić w malakserze. Z białek ubić pianę i dodać do wyrobionej masy mieszając. Brytfannę wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką, wypełnić do 2/3 wysokości masą mięsną. uklepać równo i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220st.C i piec godzinę.
Komentarze

Do przepisu na: Pasztet świąteczny

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne