Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Pasta chili

Dodany przez

Ile porcji: 8

Łączny czas przyrzadzenia: 5min.
Czas przygotowania: 5 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 11423

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Domowa pasta chili to prawdziwy rarytas. Łatwa w przygotowaniu, pozbawiona konserwantów oraz innych pseudo ulepszaczy.

Doskonale nadaje się jako dodatek do sosów, domowego keczupu czy marynat.

Ostrość pasty chili można zmniejszyć usuwając pestki z papryczek, oraz dodając brązowy cukier.

Zdjęcia

Domowa <b>pasta chili</b> to prawdziwy rarytas. Łatwa w przygotowaniu, pozbawiona konserwantów oraz innych pseudo ulepszaczy. <br/><br/>Doskonale nadaje się jako dodatek do <b>sosów</b>, domowego keczupu czy <b>marynat</b>. <br/><br/>Ostrość pasty chili można zmniejszyć usuwając pestki z papryczek, oraz dodając brązowy cukier.

Składniki

  • papryczka chili zielona 2 sztuki
  • papryczka chili czerwona 2 sztuki
  • limonka 1 sztuka
  • ocet jabłkowy 3 łyżki
  • miód 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 5 łyżek
  • sól 2 szczypty
  • kolendra 1/2 pęczka

Jak zrobić Pasta chili?

Papryczki chili umyć i osuszyć. Przekroić wzdłuż na pół i jeszcze raz, a następnie pokroić na kawałki. Posiekać drobno kolendrę.

Limonkę dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Dodać kolendrę, skórkę i sok z limonki do posiekanych papryczek. Następnie wlać ocet jabłkowy, miód, oliwę z oliwek.

Na końcu posolić. Wymieszać i odstawić do przegryzienia smaków. Najlepiej przechowywać w zamkniętym słoiku.
Komentarze

Do przepisu na: Pasta chili

VoytekK#

VoytekK

2014-04-13 16:38:42

Zapowiada się znakomicie. Je jestem trochę leniwy więc wszystko do blendera i gotowe, przyznam, że nigdy nie dodawałem miodu i kolendry - tylko ocet, oliwa, sól pieprz, czosnek, cukier no i papryczki - do blendera, a potem do słoiczka. Regularnie dodaję pastę tego typu do wszystkich możliwych potraw.
Pozdrawiam
Voytek

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne