Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Parowańce z grzybami

Dodany przez

Ile porcji: 24

Data dodania:

Wyświetlenia: 1792

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Parowańce z grzybami

Składniki

Jak zrobić Parowańce z grzybami?

Drożdże kruszymy, dodajemy odrobinę ciepłego mleka i łyżkę mąki, następnie odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło na około 15 minut. W tym czasie grzyby przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy sól oraz pieprz do smaku ( farsz ma być lekko pikantny). Całość mieszamy i odstawiamy.
Następnie do pozostałej mąki dodajemy sól, rozczyn z drożdży i ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na około 1 godzinę, aby wyrosło. Gdy ciasto wyrośnie odrywamy małe kawałki, rozpłaszczamy je lekko ręką, nakładamy grzyby i formujemy owalne kulki, obtaczając je delikatnie w mące. W międzyczasie do garnka wlewamy wodę, obwiązujemy go na górze np. pieluszką tetrową lub niepotrzebnym kawałkiem firanki. Następnie układamy na nim parowańce i przykrywamy przykrywką lub większą miską. Każdą porcję parujemy około 10 minut.
Komentarze

Do przepisu na: Parowańce z grzybami

ben-ka#

ben-ka

2011-06-21 14:11:13

Bardzo lubię parowańce ale odkąd są w sprzedaży bardzo rzadko je robię.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne