Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Papryka blanszowana

Dodany przez

Ile porcji: 1

Łączny czas przyrzadzenia: 13min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas gotowania: 3 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 6227

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Blanszowanie to inaczej krótkie gotowanie, lub obgotowywanie. Polega na szybkim gotowaniu (zazwyczaj warzyw) do 5 minut we wrzątku, a następnie przełożeniu warzyw do zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania, dzięki czemu warzywa będa jędrniejsze.

W tym przepisie jest opisany jak przebiega blanszowanie papryki mojego wykonania. Blanszowanie pozwala na zmiękczenie papryki, aby można ją było potem łatwiej obrać, lub dokonać dalszej kulinarnej obróbki.

Dzięki blanszowaniu warzywa zachowują ładny kolor, gdy się je później mrozi.

Zdjęcia

<b>Blanszowanie</b> to inaczej krótkie gotowanie, lub obgotowywanie. Polega na szybkim gotowaniu (zazwyczaj warzyw) do 5 minut we wrzątku, a następnie przełożeniu warzyw do zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania, dzięki czemu warzywa będa jędrniejsze.<br/><br/>W tym przepisie jest opisany jak przebiega <b>blanszowanie papryki</b> mojego wykonania. Blanszowanie pozwala na zmiękczenie papryki, aby można ją było potem łatwiej obrać, lub dokonać dalszej kulinarnej obróbki.<br/><br/>Dzięki blanszowaniu warzywa zachowują ładny kolor, gdy się je później mrozi.
<b>Blanszowanie</b> to inaczej krótkie gotowanie, lub obgotowywanie. Polega na szybkim gotowaniu (zazwyczaj warzyw) do 5 minut we wrzątku, a następnie przełożeniu warzyw do zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania, dzięki czemu warzywa będa jędrniejsze.<br/><br/>W tym przepisie jest opisany jak przebiega <b>blanszowanie papryki</b> mojego wykonania. Blanszowanie pozwala na zmiękczenie papryki, aby można ją było potem łatwiej obrać, lub dokonać dalszej kulinarnej obróbki.<br/><br/>Dzięki blanszowaniu warzywa zachowują ładny kolor, gdy się je później mrozi.

Składniki

Jak zrobić Papryka blanszowana?

Paprykę dokładnie umyć, oczyścić z pestek i pokroić w paski. Zagotować w garnku wodę, posolić (1 łyżeczka soli na 2 litry wody) i włożyć paprykę.

Po 3-5 minutach (w zależności od grubości papryki) wyjmować paprykę i przekładać do zimnej wody (aby zatrzymać proces gotowania).

Po kilku sekundach odcedzić i taka papryka blanszowana jest gotowa do dalszej obróbki - do sałtek, marynowania, przygotowywania zup, kremów etc.
Komentarze

Do przepisu na: Papryka blanszowana

prosecco#

prosecco

2014-09-25 19:32:11

Aniek: tak, to jest właśnie blanszowanie papryki
Ewelina: a jak Ty robisz?

!Aniek#

!Aniek

2014-09-16 15:59:00

Jesteś pewna że to jest przepis na blanszowanie papryki? Myślałem że blanszowanie to jest powolne podpiekanie. Jak to jest?

!Ewelina#

!Ewelina

2012-04-28 11:31:14

Hehe,robie inaczej

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne