Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Paella

Dodany przez

Ile porcji: 5

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 3191

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Paella

Składniki

  • ryż 200 g
  • szynka 160 g
  • wędzony boczek 100 g
  • mieszanka owoców morza 250 g
  • krewetki koktajlowe 125 g
  • tuńczyk 1 puszka
  • małże podwędzane w oleju 2 opakowania
  • cebula 1 sztuka
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • papryka zielona 1 sztuka
  • pomidory 1/2 puszki
  • rosół brobiowy 1/2 litra
  • oliwa z oliwek 75 g
  • czosnek 2 ząbki
  • oliwki nadziewane kilka sztuk
  • kapary 2 łyżeczki
  • sól
  • pieprz
  • papryka mielona

Jak zrobić Paella?

Boczek i połowę szynki kroimy w paski, resztę szynki zawijamy w ruloniki (najlepiej kupić szynkę pokrojoną w plastry). Na płaskiej patelni rozgrzewamy oliwę z płaską łyżeczką soli i czosnkiem. Obsmażamy pokrojony boczek i szynkę i odkładamy na półmisek. W gorącym piekarniku (200*c) opiekamy całe papryki posmarowane oliwą. Gdy skórka z czarnieje przekładamy do naczynia z przykryciem i czekamy aż przestygnie. Następnie obieramy skórkę i kroimy w długie paski. Na tym samym tłuszczu smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy pomidory z puszki i 1 łyżeczkę papryki w proszku. A następnie ryż, mieszamy chwilę po czym zalewamy rosołem. Wkładamy resztę owoców morza, krewetki, oliwki, kapary, delikatnie mieszamy, a następnie układamy w koło kawałki tuńczyka, ruloniki szynki i małże. Można na wierzchu udekorować paseczkami papryki i oliwkami.
Komentarze

Do przepisu na: Paella

!dorota#

!dorota

2011-10-12 12:05:50

TEN KTO OPUBLIKOWAL TEN PRZEPIS NIGDY NIE JADL PAELLI PRZEORASZAM ALE TO NIE PRZYPOMINA TEJ POTRAWY

minka30#

minka30

2011-04-19 23:03:08

Wygląda świetnie i pewnie tak samo smakuje :)

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne