Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Napoleonka

Dodany przez

Ile porcji: 24

Data dodania:

Wyświetlenia: 3165

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Zdjęcia

Napoleonka

Składniki

  • mrożone ciasto francuskie 50 dag

Masa:

Do dekoracji

  • cukier puder
  • wisienki koktajlowe

Jak zrobić Napoleonka?

1. Ciasto francuskie rozmrozić przez 6 - 8 godzin na dolnej półce lodówki. Rozmrożone ciasto francuskie rozwałkować na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia na grubość około 4 mm. Przekroić na pół na dwa prostokąty i trochę je odsunąć od siebie. Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. 2. Przygotować krem. Zagotować mleko z przekrojoną wzdłuż laską wanilii. Mleko ogrzewać na małym ogniu przez 10 minut, aby nabrało aromatu. Wanilię usunąć. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysty kogel - mogiel. Połączyć z mąką ziemniaczaną i cały czas mieszając zalać powoli gorącym mlekiem. 3. Następnie gotować krem na wolnym ogniu nie przerywając mieszania, aż zgęstnieje. Na jeden prostokąt ciasta wylać gorący krem, wyrównać powierzchnię i ostrożnie przykryć drugim blatem ciasta. Lekko docisnąć i odstawić, aby krem zastygł. Gdy krem zastygnie pociąć nożyczkami górny blat na kwadraty o boku około 5 cm. 4. Następnie ostrym nożem pokroić krem i dolny blat zgodnie z liniami cięcia górnego blatu. Ciastka posypać cukrem pudrem, skórką otartą z cytryny i udekorować wisienkami koktajlowymi.
Komentarze

Do przepisu na: Napoleonka

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne