Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Moje sushi maki

Dodany przez

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 45 min.
Czas gotowania: 30 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 1958

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Dodaj do: Wykop del.icio.us

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Domowe sushi.

Zdjęcia

Domowe sushi.

Składniki

  • ryż do sushi 1,5 szkalnki
  • ogórek
  • łosoś wędzony 500 gram
  • algi morskie 3 listki
  • ocet ryzowy 7 łyzek
  • cukier 5 łyzeczek
  • sól 2 łyzeczki
  • imbir marynowany
  • sos sojowy

Jak zrobić Moje sushi maki?

Zaczynamy od przygotowania ryżu zgodnie ze wskazówkami z opakowania: płuczemy ryż w wodzie, wodę odlewamy. Delikatnie mieszamy ryż. Ponownie płuczemy ryż w wodzie i wodę odlewamy, mieszamy ryż.

Ryż płuczemy jeszcze 2 razy ale już bez mieszania, odlewając wodę, która stała się przezroczysta. Ryż wkładamy do garnka lub rondla z pokrywą, o grubym dnie i o średnicy nie większej niż średnica palnika. Zalewamy go wodą i odstawiamy na 20 minut, po czym ponownie odlewamy wodę, odcedzamy dokładnie ryż i zalewamy go woda w stosunku na 1 szklankę ryżu 1 szklanka i 20 ml wody.

Garnek z ryżem przykrywamy pokrywką i wstawiamy na rozgrzany palnik do chwili zagotowania. Mieszamy ryż, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy gaz na minimalny. Gotujemy przez 15 minut bez podnoszenia pokrywki, następnie zdejmujemy garnek z palnika i zostawiamy go na kolejne 15 minut.

Gotowy ryż przekładamy do miski, wlewamy zaprawę do ryżu mieszając dokładnie. Ryż niech trochę ostygnie. Przygotowujemy mate bambusową i listek alg, który kładziemy błyszczącą stroną do dołu.

Gotowy ryż kładziemy na 2/3 powierzchni listka, smarujemy delikatnie pastą wasabi i układamy składniki: pasek ogórka i plastry łososia. Zawijamy ściśle całość przy pomocy maty bambusowej, gotowy rulon kroimy na kawałki o średnicy ok. 2,5 cm.

Z części ryżu ulepiłam kulki, na które nałożyłam paski łososia otrzymując w ten sposób nigiri sushi. Osobno podałam miseczki z sosem sojowym oraz marynowanym imbir, który ma oczyszczać nasze kubki smakowe w trakcie spożywania sushi.
Komentarze

Do przepisu na: Moje sushi maki

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne