Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Maślankowy a'la miód

Dodany przez

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 1055

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zobacz także:

Stosuję go zamiast miodu naturalnego lub sztucznego, np. do produkcji pierników, smaruję nim kanapki.

Po moich modyfikacjach nie przypomina wcale swego pierwowzoru, czyli przepisu pani E. Łabońskiej.

Zdjęcia

Stosuję go zamiast miodu naturalnego lub sztucznego, np. do produkcji pierników, smaruję nim kanapki.<br/><br/>Po moich modyfikacjach nie przypomina wcale swego pierwowzoru, czyli przepisu pani E. Łabońskiej.

Składniki

  • naturalna maślanka 2 litry
  • cukier 2 lk
  • skórka świeża z pomarańczy
  • sok z cytryny do smaku
  • lub kwasek cytrynowy

Jak zrobić Maślankowy a'la miód?

Maślankę przelewam do większego rondla, dodaję cukier i gotuję na małym ogniu. W trakcie gotowania dodaję odrobinę kwasku cytrynowego, lub2 łyżki soku z cytryny oraz świeżą skórkę z pomarańczy. Podczas gotowania mieszam łyżką drewnianą. Gotuję tak długo, aż masa zacznie gęstnieć i przybierze barwę miodu. Czasem robię go zamiast ze zwykłym sypkim kryształem z karmelem, czyli z cukrem palonym. Należy go przelewać do słoików, bo robi się gęsty i bez podgrzania nie możemy go wylać z butelki - ja właśnie zrobiłam kilka buteleczek i ter muszę go podgrzewać.
Komentarze

Do przepisu na: Maślankowy a'la miód

!elżbieta#

!elżbieta

2010-03-28 17:35:32

Maślankowy a' la miód? Toż to zwykły Kubuś jest! Śmieszna pani jest.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne