Przepis na Maślana chałka „poszóstnie” pleciona

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
120 min.
Czas przygotowania:
2 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
2420
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Pieczywa

Domowa maślana chałka

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Maślana chałka „poszóstnie” pleciona?

Wymieszać suche składniki, dodać rozczyn, roztopione i ostudzone masło, ciepłe mleko, jajko i żółtko, wyrabiać, aż zacznie odstawać od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie wyrobić podzielić na 3 lub 6 części, uformować wałki i spleść z nich warkocz zwykły lub poszóstny. Przełożyć do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem (ja położyłam luzem na dużej blasze na papierze do pieczenia). Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Bułkę posmarować roztrzepanym żółtkiem z 2 łyżkami wody lub posypać np sezamem albo makiem. Piec w temperaturze 190°c przez około 30 minut

Podobne przepisy

Chleb z mąki z pełnego przemiału

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2024-03-22

Dodany przez: bernika

Kategoria: Pieczywa

Chleb ziołowy z orzechami

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-02-23

Dodany przez: daktyl

Kategoria: Pieczywa

Cebulowe przysmaki

Ile porcji: 9

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-12-05

Dodany przez: malina

Kategoria: Pieczywa

Nadziewane bułeczki

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 62 min.

Data dodania: 2022-10-24

Dodany przez: Marta1986

Kategoria: Pieczywa

Chleb z ziarnami na zakwasie

Ile porcji: 6

Data dodania: 2023-09-01

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Pieczywa

Chleb na zakwasie z dodatkami

Ile porcji: 4

Data dodania: 2024-01-13

Dodany przez: dorlill

Kategoria: Pieczywa