Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Makowiec

Dodany przez

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 5169

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 4 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Makowiec

Składniki

ciasto

masa makowa

  • mak 2 szklanki
  • jajka 2 szt
  • miód 20 dag
  • zapach migdałowy

Jak zrobić Makowiec?

Ciasto:
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Następnie, cały czas ucierając, dodać mleko, aromat i mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać pianę ubitą z białek i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wylać na prostokątną blaszkę i zapiec około 40 minut w temperaturze 170 stopni C.

Masa makowa:
Mak zalać wrzątkiem, zagotować i przełożyć na sito. Następnie dwa razy przepuścić przez maszynkę. Zmielony mak dokładnie wymieszać z jajkami, miodem i zapachem migdałowym. Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, przykryć drugą częścią ciasta i upiec złoty kolor.
Komentarze

Do przepisu na: Makowiec

lewewelina23#

lewewelina23

2010-03-08 23:43:19

fajnie to ciasto wygląda

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne