Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Makowiec-Topielec

Dodany przez

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 4456

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Z podanego ciasta wychodzą 4 makowce, proporcje można zmniejszyć wedle potrzeby.

Zdjęcia

Z podanego ciasta wychodzą 4 makowce, proporcje można zmniejszyć wedle potrzeby.<br/>
Z podanego ciasta wychodzą 4 makowce, proporcje można zmniejszyć wedle potrzeby.<br/>

Składniki

  • jajka 2 szt
  • rodzynki 10-15 dag
  • olejek migdałowy 15 kropli
  • jajka 2 szt
  • cukier 1 szkl
  • margaryna Zwykła 125 g
  • niebieski mak 1 kg
  • drożdże w kostce 10 dag
  • cukier biały 2 łyżki
  • margaryna Zwykła 500 g
  • mąka pszenna 1 kg
  • mleko 1 szkl

Jak zrobić Makowiec-Topielec?

Mąkę zagnieść z 2 kostkami margaryny, cukrem, całymi jajkami i drożdżami rozpuszczonymi w szklance mleka. Wyrobić ciasto-kulę. Nalać do dużej miski letniej wody i włożyć ciasto (przyklei się do dna miski). Po paru minutach sprawdzić czy ciasto lekko odrywa się od dna jeśli tak wyjąc ciasto posypać mąką i jeszcze raz zagnieść. Ciasto podzielić na 4 części, każdą po kolei rozwałkować, przełożyć masą makową: mak zmielić 2 razy następnie zmiksować z 1/2 kostki margaryny, cukrem, 2 żółtkami rodzynkami, olejkiem - na koniec dodać ubite 2 białka. Ciasto z nałożonym makiem zawijamy w roladę i wkładamy do formy keksowej. Pieczemy w temp 180 stopni, tak długo aż lekko popęka.
Komentarze

Do przepisu na: Makowiec-Topielec

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne