Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Makowiec na ucieranym spodzie

Dodany przez

Ile porcji: 12

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 50min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas pieczenia: 50 min.

Data dodania:

Wyświetlenia: 2462

Ocena przepisu

Drukuj przepis

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty
Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Makowiec na ucieranym spodzie

Składniki

spód

masa makowa

  • mak niebieski 1/2 kg
  • cukier drobny 1 szklanka
  • skórka kandyzowana pomarańczowa 1 op
  • orzechy włoskie 1 op
  • rodzynki jasne 1 op
  • olejek migdałowy do smaku
  • cukier waniliowy 1 op
  • żółtka 3 szt
  • białka 3 szt

Jak zrobić Makowiec na ucieranym spodzie?

Wykonanie spodu:
masło utrzeć z cukrami i żółtkami, wymieszać z przesianą mąką z proszkiem i połączyć z ubitymi białkami.

Mak opłukać, sparzyć i zemleć 2-3 razy. Potem wymieszać z żółtkami, cukrami, olejkiem i bakaliami (orzechy i rodzynki posiekać na drobniejsze kawałki jak są zbyt duże) na koniec połączyć z ubitą pianą z białek. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciasto (zostawić trochę na zrobienie kratki na masie makowej), potem masę makową i z reszty odłożonego ciasta zrobić kratkę. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 50 minut. Upieczone i ostudzone ciasto można udekorować lukrem.
Komentarze

Do przepisu na: Makowiec na ucieranym spodzie

CEZARY#

CEZARY

2011-12-21 13:44:34

Szkoda,że nie ma zdjęcia zrobiłaby ten makowiec na święta.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne