Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Makowiec babuni

Dodany przez

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 2355

Ocena przepisu

Drukuj przepis


Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Składniki

ciasto

nadzienie

Jak zrobić Makowiec babuni?

Mak opłukać, usunąć zanieczyszczenia. Zalać wrzącym mlekiem i na małym ogniu gotować 30 minut. Następnie dokładnie osączyć i zemleć dwukrotnie przez maszynkę z sitkiem o małych oczkach. Drożdże rozpuścić w osłodzonym letnim mleku i odstawić do wyrośnięcia. Margarynę z cukrem utrzeć do białości, dodać jajko i żółtka. Do przesianej przez sito mąki wlać wyrośnięty rozczyn, dodać masę jajeczną i wyrabiać drewnianą łyżką lub ręką tak długo, aż ciasto będzie odstawać. Nakryć lnianą ściereczką i przenieść w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W rondlu roztopić margarynę, miód, miąższ wanilii, bakalie i mak. Smażyć na małym ogniu 15 minut, ostudzić. Dodać utarte z cukrem żółtka i ubitą na sztywno pianę z białek. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt, posmarować białkiem, nałożyć nadzienie, zwinąć w rulon. Piec ok. 1 godziny w temp. 180 stopni.
Komentarze

Do przepisu na: Makowiec babuni

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne