Pamiętaj mnie

 
 
 
 

Przepis na Makowiec

Dodany przez

Ile porcji: 24

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Data dodania:

Wyświetlenia: 2002

Ocena przepisu

Drukuj przepis


Dodaj do ulubionych

Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Makowiec

Składniki

Składniki na ciasto:

Nadzienie:

  • mak 1 kg
  • cukier ok 1.5 szklanki
  • miód płynny 4 łyżki
  • masło 10 dag
  • białka(piana) 5 sztuk
  • aromat migdałowy 2
  • różnorodne bakalie 1 opakowanie
  • orzechy włoskie 1/2 szklanki

Jak zrobić Makowiec?

Ciasto: do przesianej mąki dodajemy drożdże rozmieszane z 3 łyżkami ciepłego mleka i łyżką cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia, następnie dodajemy utarte z cukrem i cukrem waniliowym żółtka. Dobrze wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Mak zaparzamy i gotujemy 5 min. Ostudzony i wyciśnięty mak z nadmiaru wody mielimy 2 razy, do maku dodajemy pozostałe składniki z tym że na końcu piana z białek i aromat migdałowy. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy smarujemy nadzieniem makowym i zawijamy w rulon pieczemy ok 40 min w temp. 160*c aż wierzch się zarumieni.
Komentarze

Do przepisu na: Makowiec

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Najnowsze komentarze

2014-12-12 08:22:40 - Dodany przez !olalala - Dodany do przepisu Pizza bianca

ze zszywki mnie przygnało :)
nie wiedziałam, że to sie nazywa biała pizza, w polskich pizzeriach nie spotkałam sie z taką nazwą, z resztą wszystko jest z sosem pomidorowym ;) ale pogrzebałam w google i może wiecie, jaka jest różnica między pizza bianca sfogliata a pizza bianca alla romana ?

2014-11-26 18:25:43 - Dodany przez !dandyska - Dodany do przepisu Dżem z jeżyn i jabłek

jak zrobić dżem z jeżyn i jabłek z żelfiksem?

2014-11-04 18:13:16 - Dodany przez !zaba - Dodany do przepisu Mieso duszone z cebulką

20 minut to za mało

2014-10-21 12:54:18 - Dodany przez Agatta - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

muffiny nie są suche, to zasługa oleju oraz bananów, generalnie babeczki z masłem są bardziej suche, a te na oleju wilgotniejsze :)

2014-10-20 19:42:51 - Dodany przez !kinga - Dodany do przepisu Muffinki bananowe

Witam.Babeczki wygladaja na wyrosniete.A czy sa rowniez wilgotne? To dla mnie wazne, czesto sa "suszki"ktorych nie cierpie.

Wszelkie prawa zastrzeżone Gwiazdywkuchni.pl - Przepisy kulinarne