Drożdże wymieszać z łyżką cukru, 2 łyżkami ciepłego mleka i łyżką mąki. Tak rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka jaj utrzeć z cukrem( 15 dag) na masę, do mąki dodać rozczyn drożdżowy, utarte żółtka, mleko, wyrobić ciasto. Dodać stopione masło( 10 dag) i cukier waniliowy, wyrobić ciasto. Do roztopionego masła( 5 dag) dodać zmielony mak z cukrem(20 dag) i podgrzać. Następnie dodać pokrojone dość drobno bakalie, pianę z białek i całość delikatnie wymieszać. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować je masą makową i zawinąć na kształt rolady, następnie włożyć do blaszki- keksówki. Struclę odstawić do wyrośnięcia. Następnie wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 50 minut( ciasto powinno się zrumienić).
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta