Przepis na Makowa strucla

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
120 min.
Czas przygotowania:
2 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
2176
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Makowa strucla?

Drożdże wymieszać z łyżką cukru, 2 łyżkami ciepłego mleka i łyżką mąki. Tak rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka jaj utrzeć z cukrem( 15 dag) na masę, do mąki dodać rozczyn drożdżowy, utarte żółtka, mleko, wyrobić ciasto. Dodać stopione masło( 10 dag) i cukier waniliowy, wyrobić ciasto. Do roztopionego masła( 5 dag) dodać zmielony mak z cukrem(20 dag) i podgrzać. Następnie dodać pokrojone dość drobno bakalie, pianę z białek i całość delikatnie wymieszać. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować je masą makową i zawinąć na kształt rolady, następnie włożyć do blaszki- keksówki. Struclę odstawić do wyrośnięcia. Następnie wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 50 minut( ciasto powinno się zrumienić).

Podobne przepisy

Krem budyniowo-maślany

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-03-27

Dodany przez: kassik

Kategoria: Ciasta

Ciasteczka kruche z marmoladą

Ile porcji: 40

Czas przyrządzenia: 80 min.

Data dodania: 2022-12-10

Dodany przez: CEZARY

Kategoria: Ciasta

Torcik pralinkowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 180 min.

Data dodania: 2023-10-08

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Ciasta

Wielkanocny tort z brzoskwiniami

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 180 min.

Data dodania: 2023-04-26

Dodany przez: kaMisia13

Kategoria: Ciasta

Ciasto z masą serową

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-06-11

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Tort kubuś

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-04-26

Dodany przez: monika4

Kategoria: Ciasta