Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Drożdże rozpuszczamy w dwóch łyżkach letniego mleka. Łączymy z mąką. Dodajemy resztę mleka, żółtko oraz jajko. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając rozpuszczone masło, do czasu, gdy ciasto nie będzie się kleić do rąk.
Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2-3 godziny w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto przełożyć na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blachę.
Truskawki myjemy, osączmy i kroimy w plasterki. Ułożyć na cieście. Piec przez kwadrans w piekarniku o temperaturze 220 stopni.
Przygotowujemy lukier z cukru pudru i soku wyciśniętego z cytryny. Aby nie był zbyt gęsty, dodajemy odrobinę wody. Lukrem polewmy przestudzony placek.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta