Przepis na Lazania z kurczakiem i porami w śmietanowo-serowym sosie

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
70 min.
Czas przygotowania:
30 m
Czas pieczenia:
40 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1885
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Makarony

Tym razem miałam naprawdę mało czasu na przygotowanie obiadu. W pierwszej wersji mały być naleśniki ze śmietanowo-kurczakowym nadzieniem jak zazwyczaj, ale usmażenie naleśników trwałoby za długo, dlatego postanowiłam dla odmiany użyć resztę paczki płatów makaronu i zrobić inną niż dotychczas lazanie. I nie zawiodłam się, bo po pierwsze była to wersja naprawdę szybka a po drugie i najważniejsze naprawdę pyszna

Zdjęcia

Składniki

  • makaron na lazanię 1/2 paczki
  • piers z kurczaka 2 szt
  • pora 2 szt
  • cebula
  • czosnek 2 ząbki
  • ser zółty
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • śmietana do sosów 18% 330 ml
  • musztarda ziarnista 1 łyzka
  • jogurt naturalny 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • masło do formy
  • tymianek 2 szt

Jak zrobić Lazania z kurczakiem i porami w śmietanowo-serowym sosie?

Kurczaka kroję w bardzo małą kostkę, cebulę również. Pora po umyciu i oczyszczeniu w krążki. Na oliwie z oliwek smażę kurczaka, pory, cebule, dodaję przeciśnięty czosnek, mieszam aż wszystko zmięknie. Doprawiam solą, pieprzem, ziołami: posiekanym oregano i otartym tymiankiem. Dodaje śmietanę, musztardę, jogurt i mieszam, przyprawiam, dodaję trochę sera. Ma powstać kremowy śmietanowo-czosnkowy sos na tyle gęsty, żeby łatwo skleił płaty makaronu, ale nie może być zbyt lejący. I ma go być dużo żeby makaron go wchłonął i dzięki temu zmiękł. Naczynie do zapiekania smaruję masłem.

Podgotowuję makaron. Każdy płat makaronu wrzucam do gotującej się wody na 1 minutę, wyjmuje, odcedzam i układam w naczyniu. Wykładam dół pierwszą warstwą makaronu. Na makaron wykładam sos z mięsem i warzywami (kilka łyżek samego sosu bez mięsa i warzyw zostawiam na później). Posypuje świeżymi ziołami i porcją sera. Wszystko przykrywam drugą warstwą podgotowanego makaronu i smaruje odłożonym sosem. Górę posypuję grubą warstwą startego sera. Naczynie przykrywam folia aluminiowa i wstawiam do piekarnika do 180 st na 30 minut. Po tym czasie zdejmuję folie i zapiekam jeszcze 7-10 minut aż ser się przyrumieni

Podobne przepisy

Cannelloni ze szpinakiem pomidorami i serem mozzarella

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2024-02-16

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Makarony

Makaron po chińsku

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2024-01-03

Dodany przez: agnieszka13

Kategoria: Makarony

Makaron z truskawkami

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-12-30

Dodany przez: ewas135

Kategoria: Makarony

Spaghetti fusion z sezamem

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 20 min.

Data dodania: 2022-11-05

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Makarony

Tagiatelle z dodatkami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 35 min.

Data dodania: 2024-03-13

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Makarony

Penne z sosem pomidorowo-śmietanowo-serowym

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-09-15

Dodany przez: bernika

Kategoria: Makarony